23 czerwca 2012

Krupnik na młodych marchewkach

Ulubiona zupa wielu osób...dzieci za nią przepadają...

  • 2 podudzia drobiowe/6 skrzydełek/1 pierś
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 7 młodych marchewek
  • 3 suszone grzyby
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna (np. kawałek selera, pietruszki)
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • olej
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz

  1. Podudzia myjemy i wkładamy do wrzątku, gotujemy przez kilka minut, zbieramy ewentualne szumowiny z wierzchu. 
  2. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni.
  3. Do garnka dodajemy przepłukaną kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w całości, kawałek selera i pietruszki, namoczone grzyby, podsmażoną cebulkę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15-20 min.
  4. Wyjmujemy miękkie marchewki i kroimy w plasterki oraz mięso (kroimy na kawałki) i z powrotem wrzucamy do zupy. 
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).