Robiliście kiedyś placki owsiane na wytrawnie? Jeśli jeszcze nie, zachęcam. Dobre na śniadanie czy do zabrania ze sobą do pracy lub podania na kolację. Ciekawe w smaku.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 17 placków.
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 jajko
- 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- sól, pieprz
- inne przyprawy wg uznania (np. papryka słodka wędzona)
- olej do smażenia
- kiełki/ natka pietruszki
- Cebulę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce.
- Wymieszać warzywa z płatkami oraz prażonym sezamem i słonecznikiem.
- Dodać 1 rozmącone jajko, posiekane kiełki lub natkę i mocno przyprawić.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
- Podawać z surówką lub ulubionym sosem.
Ciekawe, jeszcze takich nie robiłam... W sumie to składniki mam, może na kolację zrobię...
OdpowiedzUsuń