- 450-500 g pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka/ wołowiny, wieprzowiny
- 350 g ugotowanego makaronu ryżowego/ noodle /jajecznego
- 300 g poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 3 cebule pokrojone w plasterki
- 100 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki bulionu
- 1 łyżka cukru brązowego/ białego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia)
- 1 łyżka wytrawnego sherry/ innego alkoholu
- 80 g kiełków bambusa/ innych
- 2 łyżki sosu chilli Tao-tao
- pieprz
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ziarna sezamu (niekoniecznie)
Na rozgrzany olej wrzucamy ugotowany makaron (duża patelnia), smażymy imieszamy przez 1-2 minuty. Odcedzamy i odstawiamy.
Rozgrzewamy resztę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy i mieszamy przez 3 minuty. Dodajemy kapustę, kiełki, cebulę i fasolkę (jeśli się nie mieści, przekładamy wszystko do garnka). Smażymy i mieszamy przez 5 minut.
Następnie osobno mieszamy sos sojowy, sherry, cukier, mąkę, odrobinę wody i wlewamy na patelnie. Mieszamy i smażymy przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy makaron. Mieszamy i posypujemy pietruszką.
Przepis z gotujmy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).