30 czerwca 2012

Makaron smażony z kurczakiem po kantońsku

Danie wydajne, smakuje lepiej niż wygląda ;) Polecam spróbować...


  • 450-500 g pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka/ wołowiny, wieprzowiny
  • 350 g ugotowanego makaronu ryżowego/ noodle /jajecznego
  • 300 g poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 3 cebule pokrojone w plasterki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 2 łyżki bulionu 
  • 1 łyżka cukru brązowego/ białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia)
  • 1 łyżka wytrawnego sherry/ innego alkoholu
  • 80 g kiełków bambusa/ innych 
  • 2 łyżki sosu chilli Tao-tao 
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ziarna sezamu (niekoniecznie)

Na rozgrzany olej wrzucamy ugotowany makaron (duża patelnia), smażymy imieszamy przez 1-2 minuty. Odcedzamy i odstawiamy.
Rozgrzewamy resztę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy i mieszamy przez 3 minuty. Dodajemy kapustę, kiełki, cebulę i fasolkę (jeśli się nie mieści, przekładamy wszystko do garnka). Smażymy i mieszamy przez 5 minut. 
Następnie osobno mieszamy sos sojowy, sherry, cukier, mąkę, odrobinę wody i wlewamy na patelnie. Mieszamy i smażymy przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy makaron. Mieszamy i posypujemy pietruszką.
Przepis z gotujmy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).