Prosty i sprawdzony przepis na muffinki. Wychodzą bardzo smaczne.
Zachęcam też do wypróbowania pozostałych przepisów na babeczki.
Zachęcam też do wypróbowania pozostałych przepisów na babeczki.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki wody (lub mleka)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- Do jednej miski wsypać rodzynki oraz przesianą mąkę, proszek, cukier i sól.
- W drugiej misce połączyć jaja, wodę i olej - wlać do suchych składników.
- Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne).
- Przełożyć łyżką do formy - każdą wypełnić do 2/3.
- Piec w 190 'C przez 20 minut, aż będą złotobrązowe.
Super przepis babeczki zniknęły zanim zdążyłam przygotować na nie polewę:)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowały :).
UsuńTen przepis mam od mamy i babeczki zawsze się udają :).
robiłam dziś te muffiny ale z mąki orkiszowej typ 650. Wyszły super. Bardzo fajny, prosty i co najważniejsze udający się przepis :))
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam i potwierdzam, że pyszne :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń