Pomysł na ciekawą przekąskę.Przygotujesz ją ekspresowo, o ile masz
fasolkę, która została z poprzedniego dnia. Jeśli użyjesz świeżej,
potrwa to kilka minut dłużej.
- 500 g świeżej fasolki szparagowej
- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego/ szynki szwarcwaldzkiej
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- tarta skórka cytrynowa,
- tarty parmezan,
- posiekana natka pietruszki
- Fasolkę ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku, krótko, aby pozostała jędrna, a następnie schłodzić w zimnej wodzie.
- 5-6 strączków owijać plastrem boczku/szynki. Można spiąć wykałaczką.
- Składniki posypki w równych proporcjach wymieszać i posypać fasolę.
- Piec w piekarniku do zarumienienia szynki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pęczki fasolki, aż się zrumieni boczek/szynka.
- Gorącą fasolkę zdjąć z patelni. Wsypać na patelnie posypkę, wymieszać, a następnie okrasić fasolkę.
- Można też nie łączyć posypki z tłuszczem, tylko po posypać bezpośrednio na fasolkę.
Przepis Agnieszki Kręglickiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).