Sycące i ciekawe w smaku danie.
Bałam się takiego połączenia smaków, ale zupełnie niepotrzebnie...
Zachęcam do wypróbowania.
Idealne również do przyrządzenia w wolnowarze (tylko wcześniej należy lekko obsmażyć mięso z cebulą i dodać pozostałe składniki).
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g ziemniaków
- 350 g marchwi (dałam mrożoną włoszczyznę)
- 5 cebul
- 3 łyżki oleju
- 400 ml bulionu mięsnego
- 3 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 150 g mrożonego groszku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (dałam 4)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 150 g kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
- sól, pieprz, papryka
- Cebulę pokroić w plasterki i poddusić na rozgrzanym oleju, często mieszając.
- Dodać mielone mięso i podsmażyć.
- Obrane ziemniaki i marchew pokroić w 1/2-centymetrową kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i smażyć 3 minuty.
- Dodać bulion, przyprawę do gulaszu, pieprz i sól. Dusić pod przykryciem 8 minut.
- Groszek przepłukać zimną wodą, aby się rozmroził, dodać do mięsa 5 minut przed końcem duszenia.
- Dodać przecier pomidorowy. Potrawę doprawić do smaku, przybrać natką pietruszki i polać kwaśną śmietaną.
Przepis ze strony udaneprzepisy.pl
dziś spróbuje
OdpowiedzUsuńRewelacja, moja rodzinka uwielbia to danie
OdpowiedzUsuńDzięki za super przepis :)
Cieszę się bardzo, że smakowało:) Zapraszam do przeglądania bloga, może jeszcze jakieś pomysły spodobają się Tobie i rodzince ;) Pozdrawiam.
Usuńnaprawdę łatwy i smaczny...polecam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam:)
Usuń