Smażony łosoś na patelni - przepis chyba najprostszy i najszybszy z możliwych.
Przygotowanie to 1 minuta, smażenie ok. 20 minut.
Lubicie łososia? Ja tak i często serwuję go w piątkowy obiad ;).
Przygotowanie to 1 minuta, smażenie ok. 20 minut.
Lubicie łososia? Ja tak i często serwuję go w piątkowy obiad ;).
Przepis na filet z łososia:
- 1 duży filet z łososia
- 3-4 łyżeczki przyprawy do ryb (np. Kamis)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- olej do smażenia
- Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb i pieprzem. Możesz go odstawić do lodówki na 1 godzinę (ale ja często smażę od razu).
- Smaż na mocno rozgrzanym oleju: 15 minut na stronie ze skórą i 5 minut z drugiej strony.
- Taki łosoś najlepiej komponuje się z ryżem i surówką z kwaszonej kapusty.
robie identycznie i to niemal z każda ryba :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, ale zamiast przyprawy do ryb używam soli i pieprzu cytrynowego. To co najprostsze to najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuńjako że kocham łososia, to koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńJa uważam, że smażony łosoś jest za ciężki... Lepiej przygotować go bez tłuszczu.
OdpowiedzUsuńTo jedna z propozycji przygotowania łososia, można go również gotować na parze lub w folii czy grillować - według upodobań ;)
Usuńłosoś ma to do siebie że jest super w kazdej postaci, wlasnie go robie wg przepisu, od siebie dodam maslo i pieprz ziołowy :) pozdrawiam autora :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jakkolwiek go przyrządzimy, będzie smakował :)
UsuńPozdrawiam:)
często w folii wystarczy minuta za dlugo i zamiast lososia robi się papka . ..
OdpowiedzUsuńDlatego lepiej smażyć go patelni, jest wówczas bardziej przypieczony :)
UsuńŚwietny przepis, ale do przypraw dodaję pieprz cytrynowy, a sokiem z cytryny skrapiam dopiero na talerzu, bo nie każdy u mnie w domu toleruje cytrynowy posmak:)
OdpowiedzUsuńTak, dodatek pieprzu cytrynowego podkręci jeszcze smak. Super pomysł.
UsuńSuper zaraz wypróbuję 😜
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że korzystasz z przepisów.
UsuńJak ktoś chce bez tłuszczu to zawsze można użyć pergaminu do kurczaka, nie pamiętam z jakiej firmy ale też wychodzi niam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie, są specjalne torebki pergaminowe do smażenia bez tłuszczu.
UsuńSuper pomysł! Do tej pory smażyłam łososia tylko w soli i pieprzu :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłem jak powyżej i pytanie - czy rybę smażyć pod przykryciem to po pierwsze primo i czy po usmażeniu mięso powinno być białe w środku czy lekko różowawe? Bo mi wyszło lekko różowawe ciut suche w grubszych miejscach. Ale smaczne jak na pierwszy raz :D
OdpowiedzUsuńRobercie, najlepiej smażyć bez przykrycia, wówczas ryba będzie bardziej chrupiąca (ja mam taką siatkowaną, uniwersalną pokrywkę do patelni)i włączyć przy tym pochłaniacz na maxa.
UsuńKolor mięsa zależy od tego czy łosoś był z hodowli, czy nie (oraz czy jest mniej lub bardziej dopieczone). Ważne, żeby nie było w środku surowe.
i od tego jakiej był płci, jedno jest ciemniejsze od drugiego - bardziej czerwone, ale nie pamiętam które :-)
UsuńRaczej nie było surowe. Dzięki. Prosty fajny przepis a rybka wyszła smaczna - dziękujemy. Nie było przyprawy do ryb to się dało z lekka do kurczaka ostrą (naprawdę delikatnie) a tak tylko sól, pieprz i sok z cytryny (taki z butelki :( bo był pod ręką). No i nie doczytałem że smażyć na mocno rozgrzanym oleju i na początku poszło na mocnym ogniu ;).
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń