14 sierpnia 2012

Najprostszy sposób na filet z łososia

Filet z łososia z cytryną na szybko
Smażony łosoś na patelni - przepis chyba najprostszy i najszybszy z możliwych. 
Przygotowanie to 1 minuta, smażenie ok. 20 minut. 
Lubicie łososia? Ja tak i często serwuję go w piątkowy obiad ;).

Przepis na filet z łososia:

  • 1 duży filet z łososia 
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do ryb (np. Kamis)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  1. Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb i pieprzem. Możesz go odstawić do lodówki na 1 godzinę (ale ja często smażę od razu). 
  2. Smaż na mocno rozgrzanym oleju: 15 minut na stronie ze skórą i 5 minut z drugiej strony. 
  3. Taki łosoś najlepiej komponuje się z ryżem i surówką z kwaszonej kapusty.

24 komentarze:

  1. robie identycznie i to niemal z każda ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak robię, ale zamiast przyprawy do ryb używam soli i pieprzu cytrynowego. To co najprostsze to najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako że kocham łososia, to koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uważam, że smażony łosoś jest za ciężki... Lepiej przygotować go bez tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedna z propozycji przygotowania łososia, można go również gotować na parze lub w folii czy grillować - według upodobań ;)

      Usuń
  5. łosoś ma to do siebie że jest super w kazdej postaci, wlasnie go robie wg przepisu, od siebie dodam maslo i pieprz ziołowy :) pozdrawiam autora :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jakkolwiek go przyrządzimy, będzie smakował :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. często w folii wystarczy minuta za dlugo i zamiast lososia robi się papka . ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego lepiej smażyć go patelni, jest wówczas bardziej przypieczony :)

      Usuń
  7. Świetny przepis, ale do przypraw dodaję pieprz cytrynowy, a sokiem z cytryny skrapiam dopiero na talerzu, bo nie każdy u mnie w domu toleruje cytrynowy posmak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodatek pieprzu cytrynowego podkręci jeszcze smak. Super pomysł.

      Usuń
  8. Super zaraz wypróbuję 😜

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ktoś chce bez tłuszczu to zawsze można użyć pergaminu do kurczaka, nie pamiętam z jakiej firmy ale też wychodzi niam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, są specjalne torebki pergaminowe do smażenia bez tłuszczu.

      Usuń
  10. Super pomysł! Do tej pory smażyłam łososia tylko w soli i pieprzu :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłem jak powyżej i pytanie - czy rybę smażyć pod przykryciem to po pierwsze primo i czy po usmażeniu mięso powinno być białe w środku czy lekko różowawe? Bo mi wyszło lekko różowawe ciut suche w grubszych miejscach. Ale smaczne jak na pierwszy raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robercie, najlepiej smażyć bez przykrycia, wówczas ryba będzie bardziej chrupiąca (ja mam taką siatkowaną, uniwersalną pokrywkę do patelni)i włączyć przy tym pochłaniacz na maxa.
      Kolor mięsa zależy od tego czy łosoś był z hodowli, czy nie (oraz czy jest mniej lub bardziej dopieczone). Ważne, żeby nie było w środku surowe.

      Usuń
    2. i od tego jakiej był płci, jedno jest ciemniejsze od drugiego - bardziej czerwone, ale nie pamiętam które :-)

      Usuń
  12. Raczej nie było surowe. Dzięki. Prosty fajny przepis a rybka wyszła smaczna - dziękujemy. Nie było przyprawy do ryb to się dało z lekka do kurczaka ostrą (naprawdę delikatnie) a tak tylko sól, pieprz i sok z cytryny (taki z butelki :( bo był pod ręką). No i nie doczytałem że smażyć na mocno rozgrzanym oleju i na początku poszło na mocnym ogniu ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).