29 sierpnia 2012

Flaczki wegetariańskie z boczniaków

Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.



  • 500g boczniaków
  • 300 g włoszczyzny mrożonej paski
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • pieprz, sól
  • imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 3-4 łyżki mąki 
  • 3 łyżki margaryny lub masła
Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować ok.15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.

5 komentarzy:

  1. Nie przepadam za tradycyjnymi flaczkami, ale myślę, że takie z boczniaków mogłyby mi smakować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaj gotowej przyprawy do flaków

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.