- 500g boczniaków
- 300 g włoszczyzny mrożonej paski
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- pieprz, sól
- imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
- 3-4 łyżki mąki
- 3 łyżki margaryny lub masła
Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu.
Gotować ok.15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
Nie przepadam za tradycyjnymi flaczkami, ale myślę, że takie z boczniaków mogłyby mi smakować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńdodaj gotowej przyprawy do flaków
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :)
Usuń