9 sierpnia 2012

Focaccia z kurkami, czyli włoskie pieczywo z dodatkami

Focaccia z kurkami, czyli włoskie pieczywo z dodatkami
Focaccię możemy wykorzystywać jako przekąska, zamiast pieczywa: możemy ją podać do jajecznicy, do sałatek, z posiekanymi pomidorami i bazylią, możemy maczać ją w oliwie smakowej.
Przepis z Kwestii Smaku, zmieniony, aby jeszcze mniej się napracować ;). 
Ciasto jest dla cierpliwych, ale za to ma tę zaletę, że wszystko za nas robi robot kuchenny oraz piekarnik i prawie wcale nie musimy "brudzić sobie palców" ciastem ;).  
Ciasto wychodzi puszyste, lekko przypieczone od spodu i z wierzchu. Należy je ostudzić przed pokrojeniem (w moim przypadku łakomstwo mi na to nie pozwoliło;) ).
Jeśli nie masz kurek, możesz zastąpić je pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami.

Przygotowanie 25 min., 2 godziny wyrastania i 20 min. pieczenia.
  • 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej) 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 500 g mąki pszennej (u mnie mąka chlebowa) 
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 60 ml oliwy + do posmarowania blachy
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu

dodatki:
  • 1 szkl. kurek (trochę za dużo ale lubię kurki;))
  • 1 cebula
  • sól morska do posypania
  • 1/2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
  • świeże oregano (lub zioła prowansalskie)
  1. Kurki podsmażyć z cebulą (miałam zamrożone kurki z cebulą).
  2. Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
  3. Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże utworzą pianę na powierzchni.
  4. Mąkę przesiać do robota kuchennego, dodać rozczyn z drożdży, sól i wyrabiać robotem przez 5-10 minut, powoli wlewając oliwę. 
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość).
  6. Tortownicę/ blachę wysmarować oliwą (lub oprószyć mąką). Wyłożyć ciasto, mocno rozpłaszczyć palcami po całej powierzchni wciskając opuszki palców w ciasto. 
  7. Wyłożyć kurki, posypać ziołami, solą gruboziarnistą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  8. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić blachę z wyrośniętym ciastem do piekarnika i piec przez około 30 minut (mocno rozpłaszczyłam, więc upiekło się w 20 minut). 
  9. Trzeba ciasto kontrolować, bo w zależności od grubości i piekarnika może piec się inaczej. Jeśli kurki będą już bardzo zrumienione, na wierzch można położyć folię aluminiową. 



7 komentarzy:

  1. idealne i na śniadanie i kolacje

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, wypróbuje. Pozdrawiam . stanpis1

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym... a tu siedzi w piekarniku jeszcze... już nie mogę się doczekać konsumpcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również czas oczekiwania na wypiek zawsze się dłuży ;). Daj znać jak smakowało ;).

      Usuń
    2. Pychota!

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).