31 sierpnia 2012

Szybki bigos z cukinii

W naszym ogrodzie, od kiedy pamiętam, zawsze rosły cukinie i mama robiła z nich różne potrawy. Bigos z cukinii, zaraz po placuszkach, był bardzo często przygotowywany w domu.
Miłość do cukinii pozostała mi do dziś :), można to zresztą zauważyć na blogu (jest z nią bardzo dużo przepisów).

  • 1 duża cukinia
  • 2 cebule
  • 4 cienkie kiełbaski
  • 300g włoszczyzny w paskach lub 3 marchewki
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w plasterki kiełbaski, smażyć ok. 5 minut. 
  2. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, trochę wody oraz obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. 
  3. Wymieszać i gotować ok. 5 minut.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować przez kolejne 10-15 minut, na małym ogniu, do miękkości warzyw. 
  5. Na sam koniec dodać siekaną natkę pietruszki.

1 komentarz:

  1. wygląda wybornie i podejrzewam że tak smakuje,uwielbiam dania z cukinii i kupuję ją zawsze w Lidlu taka młodziutka idealna do nadziewania.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).