- 2 kawałki fileta z mintaja
- 1 jajko
- przyprawa do ryb
- 5-6 łyżek mąki
- bułka tarta
- olej
- 100g ryżu (u mnie brązowy Britta)
- 2 młode cukinie
- sól, pieprz
Mąkę wmieszać z przyprawą do ryb. Rybę obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju (lub piec w piekarniku).
Ugotować ryż (na brązowy czekamy 35min.), podsmażyć go krótko na skropionej olejem patelni wraz z makaronem z cukinii (przepis), przyprawić ulubionymi przyprawami.
Brązowy ryż doskonale komponuje się z warzywami i rybą, choć wizualnie ziarna nie wyglądają tak ładnie jak np. w przypadku ryżu parboiled (otwierają się).
cukiniowy makaron - podoba mi sie!:))
OdpowiedzUsuń