Kolejna "pizza", tym razem z płatkami owsianymi.
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka otrąb
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 jajko
- 5-7 łyżek mleka lub wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne dodatki (np. szynka, cebula, pomidor, ser)
- przyprawa do pizzy
- W misce wymieszać jajko z mlekiem, dodać płatki, otręby, len, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
- Odstawić na kilka minut, sprawdzić czy nie trzeba dolać mleka lub wody (ciasto trochę zgęstnieje).
- Pokroić wybrane dodatki w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju wyłożyć cienką warstwę ciasta, na wierzchu ułożyć dodatki i posypać przyprawą do pizzy.
- Smażyć krotko (ok.3 min.), do przypieczenia się spodu.
- Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 6-8 min. do zarumienienia (jeśli ktoś woli, można spróbować odwrócić pizzę i przypiec stronę z dodatkami, ale muszą one być dobrze dociśnięte do ciasta).
- Przed podaniem można polać ketchupem.
Piękna pizza,taka zdrowa.
OdpowiedzUsuńpizza z patelni - podoba mi sie!:) musze sobie kiedys zrobic :)
OdpowiedzUsuńNie pizze, ale omleta bym zjadła, hym... idę zrobić;p
OdpowiedzUsuńPyszna ta pizza.właśnie zajadam na śniadanie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Cieszy mnie, że potrawy, które wymyślam smakują innym:))
Usuńaaaa.....skończyłam jeśc, bardzo to sycące!
OdpowiedzUsuńI o to chodziło, sycące śniadanie trzyma głód w ryzach na długo :)
UsuńWpadłam na ten przepis i zachwyciłam się, przyznam, że jeszcze nie jadłam takiej pizzy. Jest znakomita!! Sycąca i przede wszystkim zdrowa =) Dzięki za wspaniały przepis! Pozdrawiam ;D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że przepis się spodobał :). Taka wersja "pizzy" jest zdrowa i sycąca. Możemy ją często spożywać, w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy na pszennym cieście.
Usuń