Kurczak na ostro podany na dzikim ryżu - prosty i prezentujący się ciekawie na talerzu przepis. Niestety na dziki ryż trzeba poczekać aż 45 minut, ale warto ze względu na oryginalny smak i wygląd.
- 400 g piersi kurczaka
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka dowolnego sosu pikantnego (np. słodko-kwaśnego)
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1-4/1-3 szklanki wody
- 150 g ryżu dzikiego (u mnie Britta)
- W misce wymieszać mąkę z curry i przyprawą do kurczaka.
- Wrzucić pierś pokrojoną na kawałki i dobrze obtoczyć.
- Smażyć na gorącym oleju.
- Pod koniec smażenia dolać pikantny sos oraz stopniowo wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Wymieszać i poddusić jeszcze kilka minut.
- Podawać z ryżem ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).