Kocham cukinię! Ostatnio dostałam kilka sztuk, wiec trzeba coś z nich zrobić... placuszki, zupę, a może makaron?
Padło ostatecznie na leczo. Znam kilka wersji, a dziś zrobiłam pikantne, po meksykańsku. Cały gar, na dwa dni ;).
Padło ostatecznie na leczo. Znam kilka wersji, a dziś zrobiłam pikantne, po meksykańsku. Cały gar, na dwa dni ;).
- 2 duże cukinie
- 1 duża papryka
- 2 cebule
- 400g pieczarek
- ok. 150g fasolki szparagowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów (lub 3 świeże)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300g kiełbasy podwędzanej
- papryka ostra wędzona
- ostra przyprawa meksykańska
- pieprz
- olej
- Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażyć na patelni z pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
- Dodać pokrojoną paprykę, fasolkę i pieczarki, smażyć jeszcze ok. 8-10 minut.
- Następnie przełożyć wszystko do garnka, dodać pokrojone pomidory oraz obraną i pokrojoną w kostkę cukinię.
- Gdy warzywa będą miękkie wsypać odcedzoną kukurydzę i fasolę.
- Przyprawić, wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 5-8 minut. Można podawać z ryżem lub chlebem.
uwielbiam wersje meksykańskie ulubionych potraw
OdpowiedzUsuńwidzę, kolejna fanka ostrych potraw? ;)
UsuńTen przepis to czysta tragedia... ugotowalam duuuuzy garnek i coo??? znikł w pare minut i jutro zamiast odpoczywac musze robic jeszcze raz bo tak wszystkim smakowało !!!!! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAnna, ale mnie zaskoczyłaś tym komentarzem - no takiego jeszcze nie miałam ;) aż skoczyło mi ciśnienie haha ;).
UsuńAleż miło czytać, że przepis tak zasmakował, że robisz ponownie! Super!
Dziękuje bardzo za podzielenie się opinią :) Pozdrawiam.
za parę dni zaczynam urlopik wiec będę próbować jakiś innych przepisów z tej stronki :) ale ten to mistrzostwo :) mało pracy i pychotka... genialny :)
UsuńAnno, dziękuję za miłe słowa:). Zachęcam Cię do eksperymentów i wypróbowania kolejnych przepisów, mam nadzieję, że również zaskoczą Cię pozytywnie ;). Pozdrawiam.
Usuń