18 sierpnia 2012

Placki waniliowo - kakaowe z ryżem

Placki waniliowo - kakaowe z ryżem
Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem  ryżu? Eksperyment się udał. Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.


  • 1 torebka ryżu (u mnie paraboiled Britta)
  • ok.1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek jogurtu owocowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao (do ciemnych placków)
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić - jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).
  2. Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę. 
  3. Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
  4. Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.

5 komentarzy:

  1. Pyszność polecam - to jedno z mych ulubionych przekąsek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. że tak powiem identyczne jak u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryżowych nigdy nie robiłam. Podoba mi się ten przepis :) Chyba wypróbuję przy następnym robieniu placków.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).