Placki waniliowo - kakaowe z ryżem
Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem ryżu? Eksperyment się udał. Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.
- 1 torebka ryżu (u mnie paraboiled Britta)
- ok.1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 4-5 łyżek jogurtu owocowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao (do ciemnych placków)
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić - jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).
- Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę.
- Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.
Pyszność polecam - to jedno z mych ulubionych przekąsek :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńże tak powiem identyczne jak u mnie :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że pomysły miewamy podobne :)
UsuńRyżowych nigdy nie robiłam. Podoba mi się ten przepis :) Chyba wypróbuję przy następnym robieniu placków.
OdpowiedzUsuń