22 sierpnia 2012

Pierś kurczaka po chińsku z ryżem jaśminowym

Danie szybkie w przygotowaniu, pikantne i smaczne.

  • 400 g piersi kurczaka
  • 450 g mrożonki warzyw chińskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do potraw chińskich
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka pikantnego sosu
  • olej do smażenia
  • 200 g ryżu (u mnie jaśminowy Britta)

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie dodać warzywa i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i kilka łyżek wody. Smażyć na małym ogniu. Podawać z ryżem, np. jaśminowym.
Ryż jaśminowy bardzo dobrze komponuje się z potrawami ostrymi, azjatyckimi. Ziarna po ugotowaniu nie otwierają się i pozostają sypkie.

2 komentarze:

  1. A na ile osób to przewidziane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 4 osoby, ale oczywiście wszystko zależy od apetytu;)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).