Szybka pizza z patelni - wersja 2
Pizza na śniadanie, to jest to! ;) Tym razem z mąką pszenną chlebową. Pizza wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, w smaku delikatna.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 4-5 łyżek mąki (u mnie chlebowa Młyny Stoisław)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz, sól
- olej
dowolne dodatki:
- 1/2 cebuli
- 3 plastry szynki
- 5-6 plastrów sera pleśniowego
- przyprawa do pizzy
- ketchup
- warzywa (np.pomidor, papryka)
W kubku wymieszać jajko z mlekiem, dodać
proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy. Posiekać wybrane warzywa w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
rozprowadzonego oleju do wylać ciasto (powinno być gęstsze niż naleśnikowe) i ułożyć na nim posiekane
składniki, posypać przyprawą do pizzy. Smażyć krotko (ok.2 min.), tylko do
przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do
piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 5-7 min. do zarumienienia. Polać ketchupem.
jeszcze nigdy sama takiej nie robiłam, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuńoj tak, tak pizza to jest to niezaleznie o jakiej porze dnia i nocy:) tylko potem musze ja wybiegac....ehhhh
OdpowiedzUsuńnie przesadzajmy... nie jest za bardzo kaloryczna :)
UsuńCo to jest funkcja grill ? Ile to stopni w piekarniku lub mikrofalówce?
OdpowiedzUsuńFunkcja grill nie występuje we wszystkich piekarnikach, polega na przypiekaniu potrawy od góry (u mnie zakres procentowy 5-100% i piekę przy ustawieniu 100%); w mikrofalówce mam również wybór procentowy (również ustawienie 100%).
UsuńJeśli nie masz takich funkcji możesz:
- włożyć pizzę do rozgrzanego do 200'C piekarnika na tryb ogólny i pilnować przypiekania (nie próbowałam w ten sposób, więc nie wiem jak wyjdzie...)
- przykryć patelnię pokrywką, żeby rozpuścił się ser, ale nie uzyskasz efektu przypieczenia:(
wiecej zabawy niz ze zwykla pizza , nawet na srednim ciescie piecze sie 7 min w 220 wiec po co smazyc?????????????
OdpowiedzUsuńDla mnie akurat więcej zabawy jest z ciastem na tradycyjną pizzę, dlatego wymyśliłam wersję prostszą i szybszą, której wykonanie i pieczenie łącznie to 10-12 minut. Jeśli potrafisz w takim czasie przygotować i upiec zwykłą pizzę-gratuluję i podziwiam. // Konsystencja ciasta jest dosyć rzadka i aby uzyskać chrupiący spód najlepiej przypiec chwilę na patelni (oczywiście można też zrobić ją od razu w piekarniku ale wtedy spód ciasta może przykleić się do blachy czy papieru)
UsuńA ile oleju używasz do przygotowania tej pizzy.
OdpowiedzUsuńsymbolicznie: ok. pół łyżeczki
UsuńDzis mam zamiar zrobic tą pizze , ale boje sie ze nie wyjedzie , bo nie mam funkcji gril z procentami :/
OdpowiedzUsuńNajwyżej dodatki pizzy nie będą mocniej podpieczone z góry, ale i tak całość powinna smakować.
Usuń