8 sierpnia 2012

Szybka pizza z patelni - wersja 2

Pizza na śniadanie, to jest to! ;) Tym razem z mąką pszenną chlebową. Pizza wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, w smaku delikatna.
Składniki dla 1 osoby:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 4-5 łyżek mąki (u mnie chlebowa Młyny Stoisław)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz, sól
  • olej 
dowolne dodatki:
  • 1/2 cebuli
  • 3 plastry szynki
  • 5-6 plastrów sera pleśniowego
  • przyprawa do pizzy 
  • ketchup 
  • warzywa (np.pomidor, papryka)
W kubku wymieszać jajko z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy. Posiekać wybrane warzywa w kostkę.  Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju do wylać ciasto (powinno być gęstsze niż naleśnikowe) i ułożyć na nim posiekane składniki, posypać przyprawą do pizzy. Smażyć krotko (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 5-7 min. do zarumienienia. Polać ketchupem.


 

12 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy sama takiej nie robiłam, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, tak pizza to jest to niezaleznie o jakiej porze dnia i nocy:) tylko potem musze ja wybiegac....ehhhh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przesadzajmy... nie jest za bardzo kaloryczna :)

      Usuń
  3. Co to jest funkcja grill ? Ile to stopni w piekarniku lub mikrofalówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Funkcja grill nie występuje we wszystkich piekarnikach, polega na przypiekaniu potrawy od góry (u mnie zakres procentowy 5-100% i piekę przy ustawieniu 100%); w mikrofalówce mam również wybór procentowy (również ustawienie 100%).
      Jeśli nie masz takich funkcji możesz:
      - włożyć pizzę do rozgrzanego do 200'C piekarnika na tryb ogólny i pilnować przypiekania (nie próbowałam w ten sposób, więc nie wiem jak wyjdzie...)
      - przykryć patelnię pokrywką, żeby rozpuścił się ser, ale nie uzyskasz efektu przypieczenia:(

      Usuń
  4. wiecej zabawy niz ze zwykla pizza , nawet na srednim ciescie piecze sie 7 min w 220 wiec po co smazyc?????????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie akurat więcej zabawy jest z ciastem na tradycyjną pizzę, dlatego wymyśliłam wersję prostszą i szybszą, której wykonanie i pieczenie łącznie to 10-12 minut. Jeśli potrafisz w takim czasie przygotować i upiec zwykłą pizzę-gratuluję i podziwiam. // Konsystencja ciasta jest dosyć rzadka i aby uzyskać chrupiący spód najlepiej przypiec chwilę na patelni (oczywiście można też zrobić ją od razu w piekarniku ale wtedy spód ciasta może przykleić się do blachy czy papieru)

      Usuń
  5. A ile oleju używasz do przygotowania tej pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis mam zamiar zrobic tą pizze , ale boje sie ze nie wyjedzie , bo nie mam funkcji gril z procentami :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyżej dodatki pizzy nie będą mocniej podpieczone z góry, ale i tak całość powinna smakować.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).