23 sierpnia 2012

Omlet z ryżem na słodko

Omlet, pancakes, puszysty naleśnik - jak kto woli... szybkie śniadanko na słodko:)

Składniki na 1 duży (lub 2 małe).
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. ugotowanego ryżu (u mnie parboiled Britta)
  • 4-5 łyżek jogurtu  
  • 2 łyżki mąki
  • 1  łyżka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem
W misce wymieszać jajko z jogurtem i cukrem, dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ryż. Wymieszać (jeśli będzie za gęste dodać trochę jogurtu lub wody). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju wyłożyć cienką warstwę ciasta. Smażyć do zarumienienia się obu stron. Podawać koniecznie z dżemem lub owocami.

3 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze omletu w takiej wersji, a często zostaje mi ryż i nie mam co z nim zrobić, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to teraz już wiesz co możesz zrobić z takim ryżem ;)

      Usuń
  2. musi być fajne:) nie jadłam nigdy takiej potrawy

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).