15 sierpnia 2012

Najzdrowsza pizza z patelni - wersja 3


Tym razem wymyśliłam wersję bardzo zdrową: z kiełkami i otrębami, jednak ze względu na otręby wg. mnie chyba troszkę mniej smaczną od dwóch poprzednich wersji.

  • 1/2 szkl. posiekanych kiełków
  • 2-3 łyżki otrąb
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • dowolne dodatki (np. szynka, cebula, pomidor, ser)

W misce rozmieszać jajko z mlekiem, dodać otręby, len, kiełki, przyprawy i proszek do pieczenia. Odstawić na kilka minut,
sprawdzić czy nie trzeba dolać mleka (ciasto dosyć mocno zgęstnieje). Pokroić wybrane dodatki w kostkę.  Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju wylać dosyć cienką warstwę ciasta (cieńszą niż u mnie), ułożyć na wierzchu dodatki i posypać przyprawą do pizzy. Smażyć krotko (ok.3 min.), do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 6-8 min. do zarumienienia. Polać ketchupem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).