7 sierpnia 2012

"Makaron" z cukinii z kurkami

"Makaron" z cukinii z kurkami
Cukinii ciąg dalszy... To proste i szybkie danie jest idealne na przekąskę, kolację lub na obiad,. Niestety makaron z cukinii jest mało sycący.

  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3/4 szklanki kurek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż (lub 4 części - "na krzyż" - gdy cukinia jest grubsza). 
  2. Obieraczką do warzyw strugać długie paski. 
  3. Wrzucić je do gotującej się wody na 2-3 minuty (pilnować, żeby cukinia się nie rozgotowała). Odcedzić. 
  4. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kurki, przyprawić.
  5. Makaron z cukinii dodać do usmażonych grzybów i wymieszać.


4 komentarze:

  1. Proste, szybkie i jakie smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No popatrz jak się zgadałyśmy z tematem 'wstążeczki cukinii":) Na pewno zrobie podobnie wkrótce.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja też pewnie jeszcze ugotuję, bo szybko się robi i ciekawie wygląda...

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).