W związku z założoną akcją kulinarną "Dietetyczna pizza" na Durszlaku, zastanawiałam się jak można odchudzić pizzę z kalorii. Chciałam też, żeby w miarę szybko się ją robiło.
Zamiast mąki użyłam więc tylko kilka łyżek kaszy manny. Pizza wyszła lekko chrupiąca, kaszy prawie wcale nie czuć, ale struktura ciasta jest inna, na pewno ciężko będzie się przestawić osobom, które uwielbiają miękkie, puszyste drożdżowe ciasto. Ale za to taką pizze można jeść często i bezkarnie :))
Zrobiłam ją dziś na śniadanie i na pewno często będę robić jej wariacje.
Składniki dla 1 osoby:
Zamiast mąki użyłam więc tylko kilka łyżek kaszy manny. Pizza wyszła lekko chrupiąca, kaszy prawie wcale nie czuć, ale struktura ciasta jest inna, na pewno ciężko będzie się przestawić osobom, które uwielbiają miękkie, puszyste drożdżowe ciasto. Ale za to taką pizze można jeść często i bezkarnie :))
Zrobiłam ją dziś na śniadanie i na pewno często będę robić jej wariacje.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mleka
- 4 łyżki kaszy manny (u mnie Młyny Stoisław)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 cebuli,
- 1/2 pomidora
- mały kawałek papryki
- 2 plastry szynki
- ketchup pikantny
- papryka mielona
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie / przyprawa do pizzy
- odtłuszczony ser (opcjonalnie)
- W miseczce wymieszać dokładnie jajko z mlekiem.
- Dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę i odrobinę przyprawy do pizzy.
- Posiekać wybrane warzywa i szynkę w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną rozprowadzonego oleju, wylać ciasto.
- Następnie ułożyć na nim posiekane składniki, posypać przyprawami.
- Smażyć krotko (ok. 2 min.), tylko do przypieczenia się spodu.
- Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 5-6 min. do zarumienienia (lub przykryć pokrywką i na małym ogniu trzymać pizzę przez kilka minut - ale wówczas pizza nie będzie taka chrupka, jak z piekarnika).
- Polać ketchupem, można posypać liśćmi rukoli.
Dziękuję za wzięcie udziału w akcji :) Na jutrzejszy obiad mam jeszcze jakieś resztki, które muszę zjeść, żeby się nie zmarnowały, ale w niedzielę na 100% wypróbuję ten przepis! Zapowiada się super! :)
OdpowiedzUsuńpolecam, trzeba próbować nowych zamienników w znanych potrawach, wtedy jedzenie jest ciekawsze;)
UsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić. Z ciekawości:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł !ale zaskoczę rodzinkę ,zrobię na kolację
OdpowiedzUsuńRewelacja! Zrobiłam dziś na obiad, przepyszne. Super przepis! :*
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że coś, co wymyśliłam również i Tobie smakowało:))
UsuńKasza manna od mąki ani trochę zdrowsza i bardziej dietetyczna nie jest, bo to tez czyściutkie ziarno pszenicy tylko inaczej obrobione
OdpowiedzUsuńTak, ale nie napisałam przecież, że to pizza bezglutenowa.;)
UsuńMoże skupmy się na konkretach. Weźmy takiej wielkości tradycyjnie zrobioną pizzę i porównajmy kalorie w takiej samej wielkości mojej pizzy... Zachęcam do porównania. Wówczas nie będzie wątpliwości, że jednak jest to pizza w wersji odchudzonej ;).