Sezon na jagody powoli się kończy, trzeba je więc jeszcze wykorzystać i zrobić ciasto drożdżowe "z lodówki" :). Przygotowanie ciasta jest szybkie: ok.10 min. - oczywiście pomijam czas wyrastania i pieczenia... ale naprawdę jest warte tego oczekiwania:).
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne wersje ciasta drożdżowego: odchudzone, orkiszowe, razowe, bezglutenowe (owsiane).
Źródło: gotowanie.onet.pl
Wersja 2 - ciasto pieczone tego samego dnia:
Można też wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do blaszki i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Piec ok.40 minut.
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne wersje ciasta drożdżowego: odchudzone, orkiszowe, razowe, bezglutenowe (owsiane).
- 10 dag drożdży (kostka)
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 1 olejek waniliowy
- szczypta soli
- jagody (lub inne owoce)
(Wszystkie składniki powinny być
zimne, odmierzane szklanką o pojemności 200ml).
- Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać).
- Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
- Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 szklanki przesianej mąki oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).
- Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę, ułożyć owoce (przy 2 warstwach owoców, ciasto mniej rośnie) i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka).
- Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 50-55 minut w 160'C.
Źródło: gotowanie.onet.pl
Wersja 2 - ciasto pieczone tego samego dnia:
Można też wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do blaszki i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Piec ok.40 minut.
super wygląda
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje ;)
Usuńuwielbiam drozdzowe z jagodami! i jeszcze z kruszonka; niebo! <3
OdpowiedzUsuńa czy mogą być mrożone owoce,np truskawki?
OdpowiedzUsuńMrożonych owoców bym nie ryzykowała, ale rozmrożone jak najbardziej:) Drożdżowego z truskawkami nigdy nie robiłam, ale ciekawa jestem jak by wyszło. Ewentualnie spróbowałabym dodać truskawki do innej wersji ciasta drożdżowego (bardziej suchego http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-jak-u-babci.html)
Usuń