4 sierpnia 2012

Gulasz wieprzowy z cukinią

Gulasz wieprzowy z cukinią
Gulasz można robić na wiele sposobów i za każdym razem będzie miał inny smak.
Tym razem spróbowałam z dodatkiem młodej cukinii.
Podałam go z kaszą jęczmienną perłową, która jest delikatna w smaku.


  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g włoszczyzny pokrojonej w paski
  •  1 młoda cukinia  
  • 2 cebule  
  • sos chili
  • papryka mielona
  • sól, pieprz  
  • przyprawa do gulaszu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  siekana natka pietruszki
  • ok. 1,5 szkl. wody
  •  olej do smażenia
  •  1 szkl. kaszy, np. jęczmiennej perłowej


  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę pokroić w kostkę dodać do mięsa.  
  3. Po kilku minutach dodać włoszczyznę, wymieszać i smażyć 3-4 minuty.
  4. Dodać wodę, przyprawy i przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem 8-10 minut.
  5. Cukinię zetrzeć na tarce i dodać mięsa 5 minut przed końcem duszenia.
  6. Podawać z kaszą.

 

2 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy gulaszu z cukinią, pora to zmienić :) Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak - trzeba eksperymentować...

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.