Tym razem spróbowałam z dodatkiem młodej cukinii.
Podałam go z kaszą jęczmienną perłową, która jest delikatna w smaku.
- 500 g mięsa wieprzowego
- 200 g włoszczyzny pokrojonej w paski
- 1 młoda cukinia
- 2 cebule
- sos chili
- papryka mielona
- sól, pieprz
- przyprawa do gulaszu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- siekana natka pietruszki
- ok. 1,5 szkl. wody
- olej do smażenia
- 1 szkl. kaszy, np. jęczmiennej perłowej
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokroić w kostkę dodać do mięsa.
- Po kilku minutach dodać włoszczyznę, wymieszać i smażyć 3-4 minuty.
- Dodać wodę, przyprawy i przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem 8-10 minut.
- Cukinię zetrzeć na tarce i dodać mięsa 5 minut przed końcem duszenia.
- Podawać z kaszą.
Nie jadłam nigdy gulaszu z cukinią, pora to zmienić :) Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)
OdpowiedzUsuńpewnie, że tak - trzeba eksperymentować...
Usuń