30 maja 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ślimaczki (paszteciki) z ciasta francuskiego z serem i szynką
Tak podane przekąski z ciasta francuskiego będą hitem na imprezie. Świetnie wyglądają, a robi się je szybko. W zależności od upodobań można zmieniać dodatki i można podać np. 2-3 różne wersje:)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 3 plasterki sera żółtego 
  • 4 plasterki wędzonej szynki 
  • 1 mała cebula 
  • białko jaja 
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie siekana natka pietruszki 


  1. Ciasto francuskie rozwijamy. 
  2. Kroimy ser żółty, szynkę i cebulę w drobną kostkę, do tego dodajemy siekaną zielona pietruszkę i dodajemy trochę pieprzu
  3. Wszystko razem mieszamy z 1 rozmąconym białkiem.
  4. Masę wkładamy równomiernie na ciasto.
  5. Ciasto zwijamy w roladę, a nastęnie kroimy na 2 cm kawałki.
  6. Układamy je na blachę wyłożona papierem.
  7. Wkładamy do rozgrzanego do 200'Cpiekarnika i pieczemy przez ok. 20 min, do zarumienienia.

2 komentarze:

  1. wyglądają rewelacyjnie :) dzisiaj będę je próbować zrobić jako poczęstunek dla gości :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).