30 maja 2012

Ciasto czekoladowe z burakami

Odmiana dla tradycyjnego ciasta czekoladowego...


  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (60 %)
  • 100 g mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 200 - 240 gram tartych buraków
  • 3 jajka
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 100 ml kawy
  • 2 łyżki miodu
  • 30 ml oleju
  • 30g mielonych migdałów
  • 2-3 łyżki kakao
Czekoladę połamaną na kawałki włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parująca wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Sypkie rzeczy delikatnie wymieszać z masa jajeczna, następnie dodać starte buraki (odcisnąć sok) i stopioną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok. 50 min.180°C (termoobieg 160°C). Piekarnik wyłączyć zostawiając w nim ciasto na chwilę, później wyjąć. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe i wilgotne.
Zmodyfikowany przepis z mojegotowanie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).