Odmiana dla tradycyjnego ciasta czekoladowego...
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (60 %)
- 100 g mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
- 200 - 240 gram tartych buraków
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 100 ml kawy
- 2 łyżki miodu
- 30 ml oleju
- 30g mielonych migdałów
- 2-3 łyżki kakao
Czekoladę połamaną na kawałki włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parująca wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Sypkie rzeczy delikatnie wymieszać z masa jajeczna, następnie dodać starte buraki (odcisnąć sok) i stopioną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok. 50 min.180°C (termoobieg 160°C). Piekarnik wyłączyć zostawiając w nim ciasto na chwilę, później wyjąć. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe i wilgotne.
Zmodyfikowany przepis z mojegotowanie.pl Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok. 50 min.180°C (termoobieg 160°C). Piekarnik wyłączyć zostawiając w nim ciasto na chwilę, później wyjąć. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe i wilgotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).