22 stycznia 2015

Pyszne ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową

Pyszne ciasto orzechowo - czekoladowe z budyniem
Uwielbiam słodycze z dodatkiem orzechów. Ciasto nie należy do dietetycznych, ale zachęcam do przygotowania go na specjalne okazje (my zajadaliśmy się nim przy świątecznym stole). 
Jeśli masę zrobisz z gotowych budyni, pozostałe z ciasta żółtka możesz użyć do szarlotki lub sernika.

(składniki na formę 22x 36 cm)

Ciasto:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 130 g siekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
 
Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe Winiary
  • 3 i 1/3 szklanki mleka
lub 
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 7 żółtek 
+
  •  320 g miękkiego masła
Polewa:
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 5 łyżeczek śmietanki 30%

Dodatkowo:
  • ok. 350-400 g herbatników kakaowych
  • duża garść siekanych orzechów włoskich

  1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż będą sztywne. 
  2. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj orzechy oraz wiórki i delikatnie wymieszaj. 
  3. Masę wylej na wyłożoną papierem blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170'C ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij placek i wystudź.
  4. Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu, a następnie przykryj i odstaw do ostygnięcia. // lub: 1 szklankę mleka, cukier, mąki i żółtka zmiksuj, a pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego mleka wlej masę budyniową, dokładnie mieszaj i przez chwilę pogotuj. Przykryj i odstaw do wystudzenia.
  5. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, a następnie (cały czas miksując), dodawaj po 1 łyżce budyniu.
  6. Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników. 
  7. Połowę masy budyniowej wyłóż na herbatniki. Na niej połóż upieczony placek orzechowy i lekko dociśnij. 
  8. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, a na nią kolejną warstwę herbatników.
  9. Pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką, umieść w metalowej misce i rozpuść na parze, cały czas mieszając. 
  10. Polewę rozsmaruj na cieście, a wierzch posyp siekanymi orzechami.
  11. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmij z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

Źródło inspiracji: Zjemto

12 komentarzy:

  1. Piękne :) ciasto z białek oto takie bezowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu orzechów i wiórków kokosowych, upieczone ciasto nie przypomina bezowego, wygląda raczej na ciężkie, o nierównomiernej strukturze i jest przyjemnie chrupiące od orzechów.

      Usuń
  2. Ciekawe ciasto, wygląda na pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam ciasto na swoje urodziny, PRZEPYSZNE!!! Wszyscy pytali o przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo :). To ciasto rzeczywiście zawsze jest hitem i smakuje wszystkim ;).

      Usuń
  5. Witam,
    ciasto "popełniłam" na Święta. Znikło błyskawicznie. Było bardzo smaczne.
    Na dnach zamierzam zrobić go po raz drugi :).
    Dziękuję za przepis na szybkiego "orzechowca" ;).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zachęcam też do zajrzenia pod etykietę "ciasto" i próbować kolejnych przepisów ;), może inne również tak bardzo zasmakują ;).

      Usuń
  6. Fajnie, że trafiłam na ten przepis. Mam jednak małą uwagę - mniej masła! O jakąś połowę... I moja rada - dawać miękkie herbatniki. Ja dałam za twarde i niestety nie zmiękły. A do polewy - dodałam więcej śmietany 30%, bo była bardzo gęsta. Będę wracać do tego przepisu, ale z uwzględnieniem tych drobnych zmian. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dziękujemy za wskazówki, każde są cenne dla kolejnych osób testujących przepis :). Pozdrawiam.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).