Jeśli masę zrobisz z gotowych budyni, pozostałe z ciasta żółtka możesz użyć do szarlotki lub sernika.
(składniki na formę 22x 36 cm)
Ciasto:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 130 g siekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe Winiary
- 3 i 1/3 szklanki mleka
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 7 żółtek
- 320 g miękkiego masła
- 80 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżeczek śmietanki 30%
Dodatkowo:
- ok. 350-400 g herbatników kakaowych
- duża garść siekanych orzechów włoskich
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż będą sztywne.
- Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj orzechy oraz wiórki i delikatnie wymieszaj.
- Masę wylej na wyłożoną papierem blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170'C ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij placek i wystudź.
- Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu, a następnie przykryj i odstaw do ostygnięcia. // lub: 1 szklankę mleka, cukier, mąki i żółtka zmiksuj, a pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego mleka wlej masę budyniową, dokładnie mieszaj i przez chwilę pogotuj. Przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, a następnie (cały czas miksując), dodawaj po 1 łyżce budyniu.
- Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników.
- Połowę masy budyniowej wyłóż na herbatniki. Na niej połóż upieczony placek orzechowy i lekko dociśnij.
- Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, a na nią kolejną warstwę herbatników.
- Pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką, umieść w metalowej misce i rozpuść na parze, cały czas mieszając.
- Polewę rozsmaruj na cieście, a wierzch posyp siekanymi orzechami.
- Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmij z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Źródło inspiracji: Zjemto
Piękne :) ciasto z białek oto takie bezowe ?
OdpowiedzUsuńPo dodaniu orzechów i wiórków kokosowych, upieczone ciasto nie przypomina bezowego, wygląda raczej na ciężkie, o nierównomiernej strukturze i jest przyjemnie chrupiące od orzechów.
UsuńCiekawe ciasto, wygląda na pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wykonania :)
UsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziekuję :)
UsuńPiekłam ciasto na swoje urodziny, PRZEPYSZNE!!! Wszyscy pytali o przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo :). To ciasto rzeczywiście zawsze jest hitem i smakuje wszystkim ;).
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńciasto "popełniłam" na Święta. Znikło błyskawicznie. Było bardzo smaczne.
Na dnach zamierzam zrobić go po raz drugi :).
Dziękuję za przepis na szybkiego "orzechowca" ;).
Pozdrawiam
Super! Zachęcam też do zajrzenia pod etykietę "ciasto" i próbować kolejnych przepisów ;), może inne również tak bardzo zasmakują ;).
UsuńFajnie, że trafiłam na ten przepis. Mam jednak małą uwagę - mniej masła! O jakąś połowę... I moja rada - dawać miękkie herbatniki. Ja dałam za twarde i niestety nie zmiękły. A do polewy - dodałam więcej śmietany 30%, bo była bardzo gęsta. Będę wracać do tego przepisu, ale z uwzględnieniem tych drobnych zmian. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBasiu, dziękujemy za wskazówki, każde są cenne dla kolejnych osób testujących przepis :). Pozdrawiam.
Usuń