Zamiast truskawek mogą być inne owoce. Pyszne, zachęcam do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
Podstawa to tzw. biszkopt rzucany bez proszku do pieczenia.
Klasyczny biszkopt rzucany:
(tortownica 26 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier).
- Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
- Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
- Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Warstwa truskawkowa:
- ok. 600 g truskawek (zimą mrożone ale latem najlepsze będą świeże)
- 2 galaretki truskawkowe, np. Winiary
- Dwie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
- Zalać gorąca galaretką rozmrożone i posiekane na drobno truskawki. Jeśli mamy świeże truskawki, można je pokroić na połówki lub drobniej i zalać schłodzoną galaretką.
- Wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki min. 30% - 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.
- Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.
- Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym.
- Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.
- Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.
Inspiracja: SweetDreams
Jeżeli to nie tajemnica, to jestem bardzo ciekawa co to za fantastyczna porcelana. Piękna!
OdpowiedzUsuńPorcelana Ćmielów :). Mi również się podoba (lubię proste, białe zastawy stołowe, bez żadnych kolorowych kwiatków czy wzorków).
UsuńWyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMusze zmobilizować siły i taki zrobić!
Rewelacyjne przepisy:)
pozdrawiam
Kinga, zachęcam. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam.
UsuńMmm, truskawki... Aż zatęskniłam za latem :)
OdpowiedzUsuńTrochę lata zimą , jak wygląda , tak smakuje , polecam
OdpowiedzUsuńZosiu, cieszę się, że ciasto smakowało. Zachęcam do wypróbowania kolejnych... ;).
UsuńIle to w przybliżeniu może mieć kalorii ?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie liczę kalorii, ale raczej sporo (choć na pewno o wiele mniej, niż klasyczny tort przekładany ciężkim maślanym kremem i nasączony alkoholem) ;).
UsuńPyszny :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka dni temu na spotkanie rodzinne. Pyszne ciasto. Na pewno zrobię ponownie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozostawiony komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało :)
Usuń