Pâté (pasztet, pasta) z kurzych wątróbek z jabłkiem
Pâté z kurzych wątróbek robiliśmy na warsztatach kulinarnych z Winiary, według przepisu kucharza Piotra Brusia Klepackiego. Pasztecik jest idealnie aksamitny. Zachęcam do wypróbowania.
- 500 g wątróbki
- 100 g masła
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 80 ml brandy
- 1 jabłko
- 1 duży pęczek tymianku
- sól, pieprz
- 1 l mleka
-
- 4 pomarańcze
- 7 g żelatyny
- Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny, następnie odcedzamy ją i odsączamy na papierowym ręczniku.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
- W rondelku rozpuszczamy masło i na małym ogniu dusimy czosnek z jabłkiem.
- Gdy składniki delikatnie zmiękną, dodajemy tymianek oraz wątróbkę. Dusimy przez chwilę tak, aby była jeszcze delikatnie różowa w środku.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy brandy i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
- Rondel zdejmujemy z ognia. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
- Przecieramy przez drobne sito i przekładamy do słoiczków.
- Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (do poziomu żelatyny) i odstawiamy na kilka minut.
- Gdy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją mieszamy i łączymy z podgrzanym sokiem z pomarańczy i skórką.
- Wylewamy cienką warstwę do słoiczków tak, aby przykryła pasztet. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Jak długo pasztet postoi w słoiczkach w lodówce?
OdpowiedzUsuńWprawdzie u nas został szybko zjedzony, ale podejrzewam, że postoi w lodówce około tygodnia.
UsuńDa sie czyms zastąpić brandy np rumem?
OdpowiedzUsuńMoże do połowy masy spróbuj dodać np.połowę porcji whisky i sprawdź jak będzie smakować.
Usuń