- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 80 g wiórków kokosowych
- 30 g orzechów laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 ciastka zbożowe (np. Chabrior z orzechami i miodem)
- Migdały, orzechy i rodzynki wsyp do blendera (lub robota z ostrzami S) i zmiksuj na niskich obrotach - masa wyjdzie bardzo gęsta.
- Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (na najmniejszej mocy).
- Ciastka połam na małe kawałki.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj masę z blendera, wiórki oraz pokruszone ciastka i wymieszaj.
- Przełóż wszystko do wąskiej silikonowej formy keksowej (lub dowolnej formy wyłożonej folią spożywczą), wierzch wygładź i posyp wiórkami kokosowymi, na koniec mocno dociskając je dłonią.
- Włóż do lodówki na min. 1 godzinę, następnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Do batoników pasuje idealnie kawa (na zdjęciu kawa zaparzona w ekspresie, który ostatnio testowałam).
Jeśli robicie zakupy w Intermarche - przypominam o trwającym konkursie.
Macie szansę na wygranie bonów do sklepu (wystarczy zrobić zakupy w sklepie za min. 20 zł, w terminie 22.I-4.II.2015, zachować paragon i odpowiedzieć na jedno pytanie). Więcej szczegółów na www.pelnywozek.pl.
Zastanawiam się nad konsystencją po przygotowaniu. Czy nie poruszy się dziecku w szkole w torebce śniadaniowej.
OdpowiedzUsuńBatoniki nie powinny się kruszyć, masa jest bardzo gęsta i zbita. Tylko wiórki kokosowe z wierzchu mogą się trochę wykruszyć, więc radzę pominąć je, przygotowując batoniki dziecku do szkoły.
UsuńPyszne batoniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że smakowały:).
UsuńA gdybym chciala pominac dodatek ciastek zbozowych (a chce ;)), to czym polecasz je zastapic?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać więcej któregoś ze składników albo np. trochę płatków crunchy.
UsuńPyszne są te batoniki, znikają w mgnieniu oka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. To dokładnie tak, jak u mnie w domu ;).
UsuńSuper, moi panowie są oczarowani:)
OdpowiedzUsuń