Spód:
- 350 g dowolnych ciastek* (owsianych, herbatników lub ciastek bezglutenowych)
- 6 (lub więcej) łyżek masła orzechowego, miodu, karmelu (lub masła)
Masa serowa:
- 300 g tofu
- 1 laska wanilii
- 400 ml napoju czekoladowego Alpro
- 4 deserki czekoladowe z gorzką czekoladą Alpro
- 2 łyżki agaru
- skórka z pomarańczy
- owoce do przybrania (np. ziarna granatu)
- sok z 1 pomarańczy+1łyżeczka agaru (lub 1 galaretka)
- Ciastka pokruszyć i zmielić blenderem - mają mieć konsystencję proszkową (można też włożyć do torebki foliowej i rolować wałkiem do ciasta).
- Pokruszone ciastka wymieszać dokładnie z rozpuszczonym masłem orzechowym i masą wyłożyć dno tortownicy i dobrze docisnąć do dna (masa powinna być w miarę zwarta). Wstawić do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie przyrządzić masę serową: pokruszyć tofu w misce, dodać cukier puder, nasionka wanilii i deserki czekoladowe. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- W gorącym napoju czekoladowym rozpuścić agar i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy przestygnie, wlać do masy serowej wraz ze startą skórką z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
- Wylać masę na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (lepiej się zwiąże).
- Na masie „serowej” można ułożyć owoce i zaleć je galaretką (przecedzony sok z pomarańczy podgrzać, rozpuścić w nim agar i pozostawić do wystudzenia). Można też posypać wierzch wiórkami kokosowymi lub polać rozpuszczoną czekoladą.
* wybierz ciastka bez składników, których nie tolerujesz (gluten, mleko, jajka, masło).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).