9 lutego 2015

Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i serem

Sałatka z pieczonych buraków ze słonecnzikiem serem feta kozim
Sałatka, którą ze względu na pieczenie buraków, robi się trochę dłużej, niż zwykłą. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki (dziękuję B. za inspirację ;)). Postanowiłam zrobić ją ponownie w domu, z małymi zmianami.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże garście rukoli
  • 2 buraki
  • 4 plastry sera feta lub sera koziego
  • garść pestek słonecznika
  • sól, pieprz
  • oliwa
    Dressing (proporcje można zmieniać według upodobań):
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego rozgniecionego
    • sól, pieprz do smaku
    1. Buraki obierz i pokrój w plastry. Skrop dosyć obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
    2. Rozłóż plastry buraka, jeden obok drugiego, na macie silikonowej.
    3. Upiecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku, według uznania, przez ok. 20-30 min. (im dłużej, tym buraki staną się bardziej chrupiące).
    4. Na patelni podpraż nasiona słonecznika.
    5. Na umytą rukolę wyłóż upieczone buraki, na to pokrojony w kostkę ser oraz słonecznik.
    6. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim sałatkę.

    23 komentarze:

    1. Wygląda pysznie. jem mało buraków, ale nie wiem dlaczego- muszę to zmienić.
      Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję. Ja również zdecydowanie jem za mało buraków i muszę częściej ją robić. Pozdrawiam:).

        Usuń
    2. Odpowiedzi
      1. Dziękuję. Zachęcam do zrobienia ;).

        Usuń
      2. Dressing z jakim typem musztardy?

        Usuń
      3. Robiłam z łagodną delikatesową, raz z francuską - możesz użyć tej, którą akurat masz w domu.

        Usuń
    3. Własnie robię, tylko ser zamienimy, bo ostatnio ciągle ten kozi. Z ciekawości zastąpimy go oscypkiem :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, można składniki modyfikować, a za każdym razem sałatka będzie inaczej smakować ;).

        Usuń
    4. pyszna i sycąca:)gratuluję pomysłu !!samo zdrowie mniam mniam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za miły komentarz :). Cieszę się bardzo, że smakowało. Zachęcam do wypróbowania również kolejnych przepisów :).

        Usuń
    5. uwielbiam pieczone buraki napewno zrobie z tego przepisu,dziekuje😊😊

      OdpowiedzUsuń
    6. Robię podobną, tylko z orzechami włoskimi, a zamiast foty dodaje ser owczy jak uda mi się dostać, zachęcam do spróbowania, jest super!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dzięki za podpowiedź, może wypróbuję następnym razem :)

        Usuń
    7. Buraki moga być wcześniej upieczone czy lepiej piec przed podaniem?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Najlepiej podawać tuż po upieczeniu, ale jeśli nie masz takiej możliwości można oczywiście upiec wcześniej i tuż przed podaniem je podgrzać.

        Usuń
    8. Wyśmienita, rewelacyjna, przepyszna!

      OdpowiedzUsuń
    9. pyszna z ugotowanym burakiem i feta! właśnie zajadam.

      OdpowiedzUsuń
    10. Cudo! Wyglada i smakuje jak z dobrej restauracji, smakuje nawet sceptykom buraka. Swietna do podania gosciom ( u mnie zrobila szal) jak i na lzejszy obiad.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Super! Mila, dziękuję bardzo za komentarz i podzielenie się opinią gości ;)

        Usuń
    11. Pychota! Słodko-słono-kwaśny smak posmakował całej rodzince. Polecam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo się cieszę :) Mojemu mężowi też bardzo smakowała, ale 7-letni syn niestety nie chciał jeść :/

        Usuń

    ** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

    ** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).