9 lutego 2015

Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i serem

Sałatka z pieczonych buraków ze słonecnzikiem serem feta kozim
Sałatka, którą ze względu na pieczenie buraków, robi się trochę dłużej, niż zwykłą. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki (dziękuję B. za inspirację ;)). Postanowiłam zrobić ją ponownie w domu, z małymi zmianami.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże garście rukoli
  • 2 buraki
  • 4 plastry sera feta lub sera koziego
  • garść pestek słonecznika
  • sól, pieprz
  • oliwa
    Dressing (proporcje można zmieniać według upodobań):
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego rozgniecionego
    • sól, pieprz do smaku
    1. Buraki obierz i pokrój w plastry. Skrop dosyć obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
    2. Rozłóż plastry buraka, jeden obok drugiego, na macie silikonowej.
    3. Upiecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku, według uznania, przez ok. 20-30 min. (im dłużej, tym buraki staną się bardziej chrupiące).
    4. Na patelni podpraż nasiona słonecznika.
    5. Na umytą rukolę wyłóż upieczone buraki, na to pokrojony w kostkę ser oraz słonecznik.
    6. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim sałatkę.

    19 komentarzy:

    1. Wygląda pysznie. jem mało buraków, ale nie wiem dlaczego- muszę to zmienić.
      Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję. Ja również zdecydowanie jem za mało buraków i muszę częściej ją robić. Pozdrawiam:).

        Usuń
    2. Odpowiedzi
      1. Dziękuję. Zachęcam do zrobienia ;).

        Usuń
      2. Dressing z jakim typem musztardy?

        Usuń
      3. Robiłam z łagodną delikatesową, raz z francuską - możesz użyć tej, którą akurat masz w domu.

        Usuń
    3. Własnie robię, tylko ser zamienimy, bo ostatnio ciągle ten kozi. Z ciekawości zastąpimy go oscypkiem :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, można składniki modyfikować, a za każdym razem sałatka będzie inaczej smakować ;).

        Usuń
    4. pyszna i sycąca:)gratuluję pomysłu !!samo zdrowie mniam mniam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za miły komentarz :). Cieszę się bardzo, że smakowało. Zachęcam do wypróbowania również kolejnych przepisów :).

        Usuń
    5. uwielbiam pieczone buraki napewno zrobie z tego przepisu,dziekuje😊😊

      OdpowiedzUsuń
    6. Robię podobną, tylko z orzechami włoskimi, a zamiast foty dodaje ser owczy jak uda mi się dostać, zachęcam do spróbowania, jest super!

      OdpowiedzUsuń
    7. Buraki moga być wcześniej upieczone czy lepiej piec przed podaniem?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Najlepiej podawać tuż po upieczeniu, ale jeśli nie masz takiej możliwości można oczywiście upiec wcześniej i tuż przed podaniem je podgrzać.

        Usuń
    8. Wyśmienita, rewelacyjna, przepyszna!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Aż tak smakowała? Bardzo się cieszę :).

        Usuń
    9. pyszna z ugotowanym burakiem i feta! właśnie zajadam.

      OdpowiedzUsuń
    10. Cudo! Wyglada i smakuje jak z dobrej restauracji, smakuje nawet sceptykom buraka. Swietna do podania gosciom ( u mnie zrobila szal) jak i na lzejszy obiad.

      OdpowiedzUsuń

    * Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
    * Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

    * Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks