Składniki na 2 porcje:
- 2 duże garście rukoli
- 2 buraki
- 4 plastry sera feta lub sera koziego
- garść pestek słonecznika
- sól, pieprz
- oliwa
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu lub drobnego cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego rozgniecionego
- sól, pieprz do smaku
- Buraki obierz i pokrój w plastry. Skrop dosyć obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
- Rozłóż plastry buraka, jeden obok drugiego, na macie silikonowej.
- Upiecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku, według uznania, przez ok. 20-30 min. (im dłużej, tym buraki staną się bardziej chrupiące).
- Na patelni podpraż nasiona słonecznika.
- Na umytą rukolę wyłóż upieczone buraki, na to pokrojony w kostkę ser oraz słonecznik.
- Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim sałatkę.
zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. jem mało buraków, ale nie wiem dlaczego- muszę to zmienić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuję. Ja również zdecydowanie jem za mało buraków i muszę częściej ją robić. Pozdrawiam:).
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zachęcam do zrobienia ;).
UsuńDressing z jakim typem musztardy?
UsuńRobiłam z łagodną delikatesową, raz z francuską - możesz użyć tej, którą akurat masz w domu.
UsuńWłasnie robię, tylko ser zamienimy, bo ostatnio ciągle ten kozi. Z ciekawości zastąpimy go oscypkiem :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, można składniki modyfikować, a za każdym razem sałatka będzie inaczej smakować ;).
Usuńpyszna i sycąca:)gratuluję pomysłu !!samo zdrowie mniam mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :). Cieszę się bardzo, że smakowało. Zachęcam do wypróbowania również kolejnych przepisów :).
Usuńuwielbiam pieczone buraki napewno zrobie z tego przepisu,dziekuje😊😊
OdpowiedzUsuńRobię podobną, tylko z orzechami włoskimi, a zamiast foty dodaje ser owczy jak uda mi się dostać, zachęcam do spróbowania, jest super!
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź, może wypróbuję następnym razem :)
UsuńBuraki moga być wcześniej upieczone czy lepiej piec przed podaniem?
OdpowiedzUsuńNajlepiej podawać tuż po upieczeniu, ale jeśli nie masz takiej możliwości można oczywiście upiec wcześniej i tuż przed podaniem je podgrzać.
UsuńWyśmienita, rewelacyjna, przepyszna!
OdpowiedzUsuńAż tak smakowała? Bardzo się cieszę :).
Usuńpyszna z ugotowanym burakiem i feta! właśnie zajadam.
OdpowiedzUsuńCudo! Wyglada i smakuje jak z dobrej restauracji, smakuje nawet sceptykom buraka. Swietna do podania gosciom ( u mnie zrobila szal) jak i na lzejszy obiad.
OdpowiedzUsuńSuper! Mila, dziękuję bardzo za komentarz i podzielenie się opinią gości ;)
UsuńPychota! Słodko-słono-kwaśny smak posmakował całej rodzince. Polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Mojemu mężowi też bardzo smakowała, ale 7-letni syn niestety nie chciał jeść :/
Usuń