17 lutego 2015

Śledzie z majerankiem i cebulą

Śledzie z majerankiem i cebulą na święta i ostatki
Zamieszczam przepis na pyszne śledzie w majeranku, które moja mama robi zawsze na Święta i ostatki (tzw. "śledzik"). 
Tak przygotowane śledzie są aromatyczne od ziół i przypraw, z wyczuwalnym majerankiem.

  • 700 g płatów śledziowych
  • 600 g cebuli cukrowej lub czerwonej
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego

  1. Śledzie zalej wodą i mocz przez ok. 3 godziny.
  2. Po tym czasie śledzie odsącz na papierowym ręczniku.
  3. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, przełóż do miski i zalej sokiem z cytryny, wymieszaj ręką, lekko wgniatając sok w cebulę.
  4. Śledzie pokrój na ok. 3 cm kawałki, przełóż do dużej miski, dodaj cebulę i przyprawy. 
  5. Zalej olejem i dokładnie wymieszaj.
  6. Układaj dość ciasno w szczelnych szklanych pojemnikach (najlepiej słoiki) i przechowuj w lodówce.   
  7. Śledziami zajadamy się po ok. 3 dniach, a najlepsze są po ok. tygodniu leżakowania.


3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).