Tak przygotowane śledzie są aromatyczne od ziół i przypraw, z wyczuwalnym majerankiem.
- 700 g płatów śledziowych
- 600 g cebuli cukrowej lub czerwonej
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- Śledzie zalej wodą i mocz przez ok. 3 godziny.
- Po tym czasie śledzie odsącz na papierowym ręczniku.
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, przełóż do miski i zalej sokiem z cytryny, wymieszaj ręką, lekko wgniatając sok w cebulę.
- Śledzie pokrój na ok. 3 cm kawałki, przełóż do dużej miski, dodaj cebulę i przyprawy.
- Zalej olejem i dokładnie wymieszaj.
- Układaj dość ciasno w szczelnych szklanych pojemnikach (najlepiej słoiki) i przechowuj w lodówce.
- Śledziami zajadamy się po ok. 3 dniach, a najlepsze są po ok. tygodniu leżakowania.
Uwielbiam śledzika w kazdej postaci:)
OdpowiedzUsuńŚledzik pierwsza klasa :))
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaje 1/2 łyżeczki mielonych jagód jałowca
OdpowiedzUsuń