Zawsze lepiej zjeść taki posiłek sporadycznie - ale przygotowany w domu, niż w sieci fastfood.
- ok. 600 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego*
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 duży pomidor
- kawałek zielonego ogórka lub ogórek kiszony
- 2 garście rukoli (lub kilka liści sałaty lodowej)
- kilka łyżek pikantnego ketchupu
- 1 łyżka sosu chili słodko pikantnego (opcjonalnie)
- 5-6 bułek do hamburgerów (lub innych)
- Z mięsa uformuj kulki, a następnie je spłaszcz. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron.
- Hamburgery smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do mocnego zarumienienia z obydwu stron.
- Na tej samej patelni (lub w piekarniku na funkcji grill), przypiecz środki bułek (przekrojonych w poprzek).
- W międzyczasie cebulę pokrój w cieniutkie piórka, skrop sokiem z cytryny i wgnieć go w cebulę.
- Pomidory oraz ogórki umyj i pokrój w plastry.
- Wymieszaj ketchup z sosem chili.
- Sosem z ketchupu posmaruj wszystkie podpieczone bułki.
- Następnie na spód wyłóż sałatę, hamburgera, plastry warzyw i cebulę.
- Przykryj górą bułki i podawaj ciepłe.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię takie hamburgery z mielonym kotletem. Mój narzeczony jest mistrzem w robieniu sosu a'la BigMac, który idealnie się z nimi komponuje ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak milion dolarów! :) Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa:). Są pyszne i znikają ekspresowo z talerza ;).
UsuńŚwietne są takie zdrowe odpowiedniki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie ! Ależ zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kawalek-nieba.pl/html/kacperek_s_.html
OdpowiedzUsuńrównie dobra jest wersja z kurczakiem, sosem majonezowym i np kukurydzą ;)
OdpowiedzUsuń