9 stycznia 2015

Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone (klasyczny biszkopt rzucany)

biszkopt rzucany
Lekkie, puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach. Jest idealne np. na tort urodzinowy dla dziecka (upieczony w okrągłej formie) lub do podania na imprezowy stół. 
Zamiast truskawek mogą być inne owoce. Pyszne, zachęcam do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
Podstawa to tzw. biszkopt rzucany bez proszku do pieczenia.

Klasyczny biszkopt rzucany:
(tortownica 26 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  1. Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). 
  2. Następnie dodawać stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. 
  3. Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować) i wyłożyć ciasto. 
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 - 170'C i piec przez około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  6. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. 
  7. Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Źródło: MojeWypieki

Warstwa truskawkowa:
  • ok. 600 g truskawek (zimą mrożone ale latem najlepsze będą świeże)
  • 2 galaretki truskawkowe, np. Winiary
  1. Dwie galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
  2. Zalać gorąca galaretką rozmrożone i posiekane na drobno truskawki. Jeśli mamy świeże truskawki, można je pokroić na połówki lub drobniej i zalać schłodzoną galaretką.
  3. Wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.

Warstwa z mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki min. 30% - 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone. 
  2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.
  3. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami. 
  4. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć pozostałym blatem biszkoptowym.
  5. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę
  6. Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.
Inspiracja: SweetDreams



12 komentarzy:

  1. Jeżeli to nie tajemnica, to jestem bardzo ciekawa co to za fantastyczna porcelana. Piękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcelana Ćmielów :). Mi również się podoba (lubię proste, białe zastawy stołowe, bez żadnych kolorowych kwiatków czy wzorków).

      Usuń
  2. Wyglada przepysznie:)
    Musze zmobilizować siły i taki zrobić!
    Rewelacyjne przepisy:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, zachęcam. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Mmm, truskawki... Aż zatęskniłam za latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę lata zimą , jak wygląda , tak smakuje , polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, cieszę się, że ciasto smakowało. Zachęcam do wypróbowania kolejnych... ;).

      Usuń
  5. Ile to w przybliżeniu może mieć kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie liczę kalorii, ale raczej sporo (choć na pewno o wiele mniej, niż klasyczny tort przekładany ciężkim maślanym kremem i nasączony alkoholem) ;).

      Usuń
  6. Robiłam kilka dni temu na spotkanie rodzinne. Pyszne ciasto. Na pewno zrobię ponownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawiony komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).