28 maja 2020

Wielkanocny barszcz czerwony na zakwasie z buraków

Wielkanocny barszcz czerwony na zakwasie

Wielkanocny barszcz spotykany na naszych stołach bywa albo biały lub albo czerwony.
Przez całe moje dzieciństwo jedliśmy czerwony - na zakwasie z buraków, gotowany na wędzonce i pieczonych kościach z mięsa.
Podawany na wielkanocne śniadanie ze święconką (kiełbasą/wędliną i jajkami) i odrobiną chrzanu. Ten smak jest tylko raz w roku. Uwielbiam. A najlepiej smakuje następnego dnia.
Kolor barszczu będzie lekko różowy, gdy zabielimy go śmietaną (ja tego nie robię).

Podobno jest podawany głównie na Mazowszu, Lubelszczyźnie i Podlasiu.
Dajcie znać czy znacie jego smak i gdzie się go jeszcze serwuje?
Nie podaję miar, zawsze robię na oko, w zależności od pojemności gara ;).


Przepis na zakwas z buraków czerwonych:

(przygotuj kilka dni wcześniej)
  1. Buraki obierz (użyj rękawiczek), pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego słoja i zalej letnią, przegotowaną wodą.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ząbki czosnku, trochę soli, można skórkę razowego chleba.
  3. Postaw w ciepłym miejscu na 2-3 dni.
  4. Każdego dnia zamieszaj w słoiku.
  5. Barszcz można odcedzić, gdy nabierze lekko winnego smaku.
  6. Gdy robisz zakwas przed świętami, użyj ile trzeba, a resztę przelej do wyparzonych uprzednio słoików, zakręć i postaw w chłodnym miejscu. 

Przepis na wielkanocny barszcz czerwony: 

  • mięso upieczone od szynki / wędzone kości/ surowy wędzony boczek/ kości od wędzonego mięsa / wędzone żeberka/ skórki z wędzonego boczku - wybierz dowolnie czego użyjesz
  • niewielka ilość tartego chrzanu (do smaku)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • zakwas z buraków (jeśli nie masz domowego, użyj gotowego ze sklepu)
  •  
  • jajka
  • kiełbasa swojska
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia
  1. Ugotuj na wolnym ogniu wywar na wędzonce, pieczonych kościach z mięsa, czy innych wybranych składnikach podanych wyżej). Pamiętaj o dodaniu przypraw.
  2. Na koniec wlewaj stopniowo zakwas buraczany (sprawdzaj czy smak barszczu jest odpowiedni).
  3. Tuż przed podaniem dodaj trochę chrzanu, możesz zabielić śmietaną (ja nie zabielam).
  4. Na talerz wyłóż według uznania składniki święconki (pokrojone jajka ugotowane na twardo, kiełbasę pokrojoną w plastry, odrobinę chrzanu jeśli potrzeba). Nalej barszcz (z kawałkami mięsa, które się w nim gotowały).


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

6 komentarzy:

  1. U mnie taki barszcz gotuję od lat na każde Święta Wielkanocne , pyszny ,znika w pierwszej kolejności

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjnie co roku na wielkanocnym stole. Nigdy innego nie jadłam w te święta. Najpyszniejszy i najbardziej sycący

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedyny jaki jadamy w Wielkanoc, pierwszy dzień, drugi dzień, a potem i na Niedzielę miłosierdzia! Na śniadanie, obiad, a bywa, że i na kolację 😂

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy nie gotujesz wywaru z burakami pokrojonymi w kawałki? Tylko zakwas dodajesz, tak?

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).