30 października 2020

Puree (mus) z pieczonej dyni


Jesienią obowiązkowo przygotowuję puree z pieczonej dyni.

Jest to świetna baza zarówno do zup (np. mojej ulubionej zupy krem z dyni i mleczka kokosowego, jak i wypieków na słodko (ciast, placuszków). 

Jeśli zostaje mi sporo musu dyniowego, wówczas go mrożę.

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 'C. 
  2. Dynię umyj, przekrój na pół i usuń włókna oraz pestki.
  3. Następnie pokrój ją na kawałki/plastry o grubości około 2-3 cm i wyłóż na papier do pieczenia.
  4. Piecz przez ok. 20-35 minut (wszystko zależy od gatunku dyni i grubości miąższu), po 20 min. sprawdź widelcem czy jest już upieczona.
  5. Wyjmij blachę z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu, oddziel skórę od miąższu.
  6. Przełóż do blendera i zmiksuj do gładkiej konsystencji.
  7. Puree przechowuj w lodówce przez kilka dni.

puree mus z pieczonej dyni
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).