Pamiętajmy, że oleju tłoczonego na zimno nie podgrzewamy, aby nie utracić jego wartości odżywczych (najlepiej użyć go np. do surówki).
Do smażenia, najczęściej w polskich domach króluje olej rzepakowy rafinowany. Należy jednak pamiętać, że rzepak kilka dni przed zbiorem jest pryskany Randoup'em (na marginesie - podobnie jak gryka, pszenica, owies, jęczmień, kukurydza, soja).
Lepszym wyborem będzie np. masło klarowane, czy najtańsza, rafinowana oliwa z oliwek (ze względu na wysoką temperaturę dymienia).
Poniżej kilka zdań na temat wartości zdrowotnych i odżywczych oliwy.
Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne
"Choć oliwa to tłuszcz w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu.
- Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL). Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi.
- Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa.
- Ponadto oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach.
- Zawarte w niej przeciwutleniacze (a zwłaszcza polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i w ten sposób, wzmacniając błony komórkowe, przeciwdziałają procesom starzenia się.
- Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, pomaga w walce z nieżytem żołądka.
- Usprawnia proces trawienia i pozwala szybciej pozbyć się z organizmu toksyn.
- Ma także dobry wpływ na proces wzrostu kości u dzieci.
- Minimalizuje uczucie głodu.
- Oliwa jest podstawowym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej, a mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego zapadają rzadziej na choroby układu sercowo-naczyniowego niż inni Europejczycy.
Oliwa z oliwek w kuchni
- Oliwa doskonale nadaje się też do smażenia, można ją rozgrzać do wysokiej temperatury (nawet 200°C).
- Aby skorzystać z jej walorów zdrowotnych, tę z pierwszego tłoczenia lepiej jadać na surowo, a do smażenia używać tańszych gatunków (np. rafinowaną i wytłokową).
- Warto pamiętać, że oliwa zachowa swe walory zdrowotne, jeśli będzie przechowywana w chłodnym miejscu. W temperaturze poniżej 8°C zmętnieje i wytrąci się osad (co jednak nie zmniejsza jej wartości odżywczych ani smakowych).
- Oliwa nie lubi światła (pod jego wpływem jełczeje, jak każdy tłuszcz), dlatego lepiej ją przechowywać w butelce z ciemnego szkła.
- Po otwarciu oliwę trzeba zużyć w ciągu 3 miesięcy."
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
U mnie są 3 rodzaje oliwy z oliwek i każda z nich znajdzie swoje zastosowanie w kuchni :) Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale i za jakość :)
OdpowiedzUsuńSuper Barbaro, że używasz oliwy w kuchni!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń