2 lutego 2020

Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne

Każdy z nas używa jakiegoś oleju w domu, jednego do smażenia, innego do surówek. 
Pamiętajmy, że oleju tłoczonego na zimno nie podgrzewamy, aby nie utracić jego wartości odżywczych (najlepiej użyć go np. do surówki).
Do smażenia, najczęściej w polskich domach króluje olej rzepakowy rafinowany. Należy jednak pamiętać, że rzepak kilka dni przed zbiorem jest pryskany Randoup'em (na marginesie - podobnie jak gryka, pszenica, owies, jęczmień, kukurydza, soja). 
Lepszym wyborem będzie np. masło klarowane, czy najtańsza, rafinowana oliwa z oliwek (ze względu na wysoką temperaturę dymienia).

Poniżej kilka zdań na temat wartości zdrowotnych i odżywczych oliwy.


Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne

 

"Choć oliwa to tłuszcz w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu. 
  • Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL). Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi. 
  • Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. 
  • Ponadto oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach. 
  • Zawarte w niej przeciwutleniacze (a zwłaszcza polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i w ten sposób, wzmacniając błony komórkowe, przeciwdziałają procesom starzenia się. 
  • Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, pomaga w walce z nieżytem żołądka. 
  • Usprawnia proces trawienia i pozwala szybciej pozbyć się z organizmu toksyn. 
  • Ma także dobry wpływ na proces wzrostu kości u dzieci. 
  • Minimalizuje uczucie głodu.
  • Oliwa jest podstawowym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej, a mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego zapadają rzadziej na choroby układu sercowo-naczyniowego niż inni Europejczycy.  

Oliwa z oliwek w kuchni

  • Oliwa doskonale nadaje się też do smażenia, można ją rozgrzać do wysokiej temperatury (nawet 200°C). 
  • Aby skorzystać z jej walorów zdrowotnych, tę z pierwszego tłoczenia lepiej jadać na surowo, a do smażenia używać tańszych gatunków (np. rafinowaną i wytłokową). 
  • Warto pamiętać, że oliwa zachowa swe walory zdrowotne, jeśli będzie przechowywana w chłodnym miejscu. W temperaturze poniżej 8°C zmętnieje i wytrąci się osad (co jednak nie zmniejsza jej wartości odżywczych ani smakowych). 
  • Oliwa nie lubi światła (pod jego wpływem jełczeje, jak każdy tłuszcz), dlatego lepiej ją przechowywać w butelce z ciemnego szkła. 
  • Po otwarciu oliwę trzeba zużyć w ciągu 3 miesięcy."
Używacie oliwy z oliwek w domu? A może macie inne swoje ulubione tłuszcze do smażenia i sałatek? Dajcie znać w komentarzu.


Źródło: www.poradnikzdrowie.pl
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

4 komentarze:

  1. U mnie są 3 rodzaje oliwy z oliwek i każda z nich znajdzie swoje zastosowanie w kuchni :) Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale i za jakość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).