Danie jest szybkie do przygotowania. Idealne jako dodatek do obiadu, zamiast surówki lub samo, np. jako przekąska, czy na kolację.
Młode cukinie mogą być ze skórką, starsze obieramy.
- 1 mała cukinia
- ok. 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być też inny)
- sól
- ewentualnie inne przyprawy (słodka papryka wędzona, pieprz)
- Cukinię pokrój na długie, cienkie paski (na starłam malakserem na przystawce julienne).
- Następnie wrzuć cukinię do posolonego wrzątku i ugotuj al dente (przez ok. 2-3 minuty). Odcedź.
- Na rozgrzanej patelni podpraż delikatnie nasiona konopi, na koniec dodaj olej oraz odrobinę soli i ulubionych przypraw.
- Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj (lub wyłóż cukinię na talerz i wówczas posyp nasionami).
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Lubię cukinię, ale z nasionami konopi to jeszcze nie probówałam...
OdpowiedzUsuńW takim razie mocno do tego zachęcam ;).
UsuńCiekawy pomysł, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam :)
UsuńBardzo mi zasmakowała cukinia wg Twojego przepisu. Co prawda w swojej mieścince miałam problem ze znalezieniem nasion konopi, ale ten zachód był warty. :) Do tego ta szybkość przygotowania, doszło do tego że zagościła u mnie na stałe w ramach podwieczorku :D Na pewno będę tu częściej zaglądać, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za podzielenie się opinią :). Cieszę się, że smakowało :).
Usuń