Szarlotka na lanym cieście z jabłkami i z budyniem, ze znalezionego przepisu w zeszycie mamy. Osobiście nie lubię budyniu (i jego dodatku w ciastach), ale w tym przypadku, bardzo fajnie się razem komponuje z dodatkiem jabłek.
A kto woli tradycyjną wersję szarlotki, zachęcam zerknięcia do tego przepisu.
I warstwa - ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
II warstwa:
- 6-7 jabłek
III warstwa - budyń:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 l. mleka
- duża garść rodzynek
IV warstwa - kruszonka (lub same wiórki)
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- Przygotuj spód ciasta: składniki wymieszaj robotem kuchennym i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obierz i pokrój w ósemki lub grubsze plasterki, a następnie wyłóż na ciasto.
- Ugotuj budyń, dodaj rodzynki i wyłóż całość na jabłka (może być ciepły).
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi lub przygotowaną kruszonką.
- Piecz w nagrzanym do 180'C piekarniku, do zarumienienia, ok. 40-45 minut.
ale ciekawa szarlotka:)
OdpowiedzUsuńZnam ją z dzieciństwa, jej smak jest ciekawy - zachęcam Cię do wypieku :).
UsuńFajny pomysł,upiekę na nowy rok.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał :). Zachęcam :).
UsuńZrobiłam i uważam, że trzeba ją smakowo udoskonalić.
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać cytrynę do jabłek jeśli nie jest to „szara reneta” i może cynamon. Ja dodałam troszkę, bo bardzo lubimy takie połączenie. I jeszcze do takiej ilości ciasta dodam 2 razy tyle budyniu! Prawie go nie czuć i ogólnie wyszło wyszło zbyt suche. Ale z dodatkiem bitej śmietany lub lodów jest Ok. :) Joanna
Joanna, dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami i opcjami jej udoskonalenia :). Każda wskazówka cenna. Budyniu można jak najbardziej dodać więcej, wyjdzie taki bardiej budyniowiec z jabłkami ;).
Usuń