26 grudnia 2017

Szarlotka na lanym cieście z budyniem i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami  i budyniem


Szarlotka na lanym cieście z jabłkami i z budyniem, ze znalezionego przepisu w zeszycie mamy. Osobiście nie lubię budyniu (i jego dodatku w ciastach), ale w tym przypadku, bardzo fajnie się razem komponuje z dodatkiem jabłek.
A kto woli tradycyjną wersję szarlotki, zachęcam zerknięcia do tego przepisu.


I warstwa - ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka wody 
  • 4 jajka 
II warstwa:
  • 6-7 jabłek
III warstwa - budyń:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 1 l. mleka
  • duża garść rodzynek
IV warstwa - kruszonka (lub same wiórki)
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/4 kostki masła

  1. Przygotuj spód ciasta: składniki wymieszaj robotem kuchennym i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obierz i pokrój w ósemki lub grubsze plasterki, a następnie wyłóż na ciasto. 
  3. Ugotuj budyń, dodaj rodzynki i wyłóż całość na jabłka (może być ciepły).
  4. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi lub przygotowaną kruszonką.
  5. Piecz w nagrzanym do 180'C piekarniku, do zarumienienia, ok. 40-45 minut.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Znam ją z dzieciństwa, jej smak jest ciekawy - zachęcam Cię do wypieku :).

      Usuń
  2. Fajny pomysł,upiekę na nowy rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał :). Zachęcam :).

      Usuń
  3. Zrobiłam i uważam, że trzeba ją smakowo udoskonalić.
    Trzeba dodać cytrynę do jabłek jeśli nie jest to „szara reneta” i może cynamon. Ja dodałam troszkę, bo bardzo lubimy takie połączenie. I jeszcze do takiej ilości ciasta dodam 2 razy tyle budyniu! Prawie go nie czuć i ogólnie wyszło wyszło zbyt suche. Ale z dodatkiem bitej śmietany lub lodów jest Ok. :) Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna, dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami i opcjami jej udoskonalenia :). Każda wskazówka cenna. Budyniu można jak najbardziej dodać więcej, wyjdzie taki bardiej budyniowiec z jabłkami ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).