18 maja 2017

Murzynek - pyszne czekoladowe ciasto

Przepis na murzynka znalazłam przeglądając stary zeszyt z przepisami mojej mamy.
Murzynek to pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Jednocześnie to moje pierwsze ciasto, które dawno temu upiekłam razem z mamą, jako kilkuletnia dziewczynka.

Dziś zrobiłam je specjalnie dla mojej Mamy, aby sprawić jej radość i przypomnieć nasze wspólne wypieki.
Nie jest to ciasto w stylu fit (które najczęściej możecie znaleźć na moim blogu), jednak warto upiec chociaż raz, dla spróbowania ;).
Przepisem tym nawiązuję przy okazji do "Światowego Dnia Pieczenia z Kasią", który przypada na 21 maja, a jego hasło przewodnie to "Upiecz bliskim radość!".
A może i Wy upieczecie coś dobrego dla Waszych bliskich z okazji Światowego Dnia Pieczenia? ;)

Przepis na murzynka:

Składniki na 2 małe keksówki lub większą blaszkę.

  • 2 szklanki mąki (ok. 350g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka (lub wody)
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250g)
  • 2 szklanki cukru (wystarczy 1,5 szklanki)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 aromat waniliowy
  • szczypta soli
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Do garnka wlej mleko, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i kakao. Gotuj przez kilka minut, na małym ogniu, stale mieszając.
  3. Trochę mniej niż pół szklanki masy odlej (będzie na polewę).
  4. Do pozostałej, schłodzonej masy w garnku, dodaj żółtka, a następnie małymi porcjami mąkę. Dobrze wymieszaj.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do garnka. Wymieszaj delikatnie.
  6. Dno blachy wysmaruj tłuszczem (lub użyj silikonowej), przełóż ciasto do 2/3 wysokości formy.
  7. Piecz w temp. 175 st. C przez ok. 45-50 minut. Ciasto mocno wyrasta (prawie podwójnie i często pęka).
  8. Wystudź ciasto, a następnie nakłuwaj głęboko wykałaczką na całej powierzchni.   




9. Lekko podgrzej pozostawioną masę i polej nią ciasto. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi.
10. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.







    5 komentarzy:

    1. klasyka, ale za to jaka smaczna :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam murzynka a jak jeszcze się go szybko robi, to już w ogóle cud :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jak widać, robi się go w miarę szybko, więc zachęcam do przygotowania ;).

        Usuń

    ** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

    ** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).