Kąski kurczaka wychodzą chrupiące są pyszne, chrupiące - idealne do obiadu, ale i na imprezę. To także świetny pomysł na obiad dla osób, które unikają glutenu.
- 1 pojedyncza pierś kurczaka lub 5 polędwiczek
- 1 małe jajko
- 1-1,5 szklanki płatków kukurydzianych (bezglutenowych)
- dowolne przyprawy, np. przyprawa do drobiu, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona
- Pierś kurczaka lub polędwiczki pokrój wzdłuż na cienkie paski (moje kawałki powinny być jeszcze przekrojone na pół).
- Jajko rozmieszaj dobrze z przyprawami.
- Kawałki mięsa przełóż do miseczki z jajkiem i dokładnie wymieszaj.
- Płatki przesyp do dużego wytrzymałego woreczka (np. na mrożonki) i zgnieć na drobno tłuczkiem lub wałkiem.
- Następnie wszystkie kawałki mięsa przełóż do woreczka z płatkami (możesz też robić to pojedynczo).
- Woreczek zawiąż i dobrze wymieszaj mięso z płatkami, a na koniec przyciśnij każdy dłonią.
- Piecz przez 20-25 min. w rozgrzanym do 185'C piekarniku, na papierze do pieczenia (lub na patelni, na rozgrzanym oleju).
- Kilka minut przed końcem przewróć mięso na drugą stronę.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Takiego kurczaka jeszcze nie robiłam, warto wypróbować...
OdpowiedzUsuńKoniecznie - to jedna z ulubionych potraw mojej rodziny. Przygotowuję ją dosyć często.
Usuń