Składniki na 2 małe keksówki:
- 4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (po skiełkowaniu)
- 100 g mąki amarantusowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki psyllium (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
- duża garść dowolnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, dynia)
- 5 łyżek zakwasu gryczanego
- 1 łyżka oleju
- woda (ok. 1/2-3/4 szklanki)
- Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez noc. Rano odlej wodę i kiełkuj przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
- Skiełkowaną grykę przepłucz na sicie.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj (wodę dolewaj stopniowo). Masa będzie trochę klejąca, powinna się łączyć pod naciskiem ręki lub łopatki.
- Masę przełóż do silikonowych keksówek i wyrównaj wierzch, mocno dociskając łopatką.
- Piecz ok. 50 minut w 190'C.
- W połowie pieczenia możesz przykryć folią aluminiową wierzch chleba, aby nie był za bardzo spalony.
- Chleb wyjmij z foremki dopiero po wystudzeniu i przechowuj w lodówce.
Bardzo ciekawy pomysł na pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A na blogu znajdziesz też kilka innych "chlebowych dziwaków" ;).
Usuńsuper propozycja, dla mnie to nowość :)
OdpowiedzUsuńJa od dawna eksperymentuję z pieczywem, po chlebie z samych ziaren robiłam różne wersje i wówczas powstał pomysł na skiełkowaną grykę (jako tańsza wersja "chleba życia" ;) ).
UsuńMistrzostwo świata. Chylę czoła dla skiełkowanej kaszy.
OdpowiedzUsuńDziękuję :).
Usuńno proszę , jaki świetny pomysł , już kiełkuję kaszę ...
OdpowiedzUsuńSuper! Daj koniecznie znać, czy chleb się udał i jak smakował.
UsuńChlebek wygląda zjawiskowo, a w zasadzie na pierwszy rzut oka .... to jak kaszanka !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ha ha rzeczywiście, na pierwszy rzut oka, może przypominać wyglądem kaszankę ;)
UsuńCzy mogę prosić o przepis na zakwas gryczany? Dziękuję
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-gryczany-bezglutenowy-krok-po.html
UsuńWszystko super wygląda, ale... Niestety większość osob chorujących na celiakie (osoby bezglutenowe), mają również nietolerancję na kukurydzę i owies.. Zastanawiam się czym mogłabym zastąpić mąkę kukurydzianą w tym przepisie...
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić mąką ryżową.
Usuń