10 czerwca 2013

Chrupiący chleb bez mąki, z kaszy gryczanej i słonecznika

Płaski chlebek bez mąki, z kaszą gryczaną i ziarnami Eksperymentów z chlebem ciąg dalszy... Zmodyfikowałam przepis na chleb bez mąki oraz chleb z kaszy gryczanej, które ostatnio piekłam. 
Chleb jest przyjemnie chrupiący, bardzo smaczny. Nie zawiera glutenu, mąki, same ziarna - polecam każdemu do wypróbowania :). 
Proporcje składników trochę "na oko" (dodajcie więcej tych, które bardziej lubicie). Chleb jest bardzo smaczny, a im cieńszy, tym bardziej chrupiący. 

Przygotowanie: 10 minut + ok. 30 min.czas oczekiwania, czas pieczenia (30+7 min.) i stygnięcia (ok. 15 min.).
 
Składniki na dużą blaszkę:
  • 210 g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej (Badapak)
  • 100 g nasion słonecznika
  • 70 g nasion siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250-350 ml wody
  1. Kaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlać wodę i kiełkować przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie). 
  2. Wymieszać w misce skiełkowaną kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami. Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).  
  3. Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i wnomiernie wygładzić masę łopatką (na grubość max.1cm). Odstawić na ok. pół godziny.
  4. Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić  na środkowej półce piekarnika i piec przez 30 minut. 
  5. Wyjąć chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 7 minut na samej kratce.  
  6. Odstawić do wystygnięcia na ok. 20 minut i pokroić na kawałki. 
  7. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni. 





16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mam nadzieję, że wena mnie nie opuści i dalej będę wymyślać nowe, zakręcone przepisy ;)

      Usuń
  2. bardzo mi się podoba ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę ten chleb zrobić. Na weekend zajmę się kaszą, a w następny poniedziałek - gdy przypada mi dzień pieczenia chleba dla mnie :) - upiekę go

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam:) Daj znać jak smakował. To ciekawa odmiana dla tradycyjnego chleba, szczególnie jeśli lubimy chrupiące ziarna:)

      Usuń
  4. Jestem zachwycona! Wczoraj spędziłam dwie godziny czytając o tym, jak zrobić zakwas... pszenny, żytni, mieszany i szczerze- boję się za to zabrać. A tu nagle patrzę- propozycja na zupełnie inny chlebek. Super!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, bo ja lubię szybkie i proste rozwiązania;) Fajnie, że trafiłaś na mój blog:) Daj znać jak już zrobisz czy chlebek smakował:)

      Usuń
  5. Niesamowite... muszę spróbować w wolnej chwili upiec JAKIKOLWIEK chleb, bo tak trochę jak sójka za morze...
    Tymczasem zapraszam do siebie - pojawiła się nowa notka, tym razem o mięsie, z przepisem! Może miałabyś pomysł, jak można odchudzić to danie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam Cię w takim razie do upieczenia tego chleba lub poprzedniego, który piekłam - nie wymaga zagniatania, szybko się piecze i jest gotowy do konsumpcji w pół godziny po upieczeniu.

      Usuń
  6. Czy to psylium mozna pominac?
    Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Psyllium jest głównym składnikiem, który łączy produkty. Nie piekłam wprawdzie bez niego, ale można spróbować z mielonym siemieniem lnianym (choć na 100% nie mogę zagwarantować, że będzie ok). --> A jeśli ktoś tak zrobił, proszę podzielcie się informacją, czy chlebek wyszedł.

      Usuń
  7. Na czym polega kiełkowanie kaszy? Robiłam kiedyś kiełki rzodkiewki i lucerny w słoiku, ale jakoś kaszy sobie nie wyobrazam. Jak to ma dokładnie być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak w pierwszym zdaniu w przepisie :).

      Usuń
    2. Czyli rozumiem, że wystarczy tylko po namoczeniu przepłukiwać przez 2-3 dni. A ilość kaszy odmierzać po skiełkowaniu, czy na sucho? Wprawdzie w przepisie jest 210 g kaszy już skiełkowanej, ale wolę sie upewnić. Przepraszam, że marudzę, nie chciałabym czegoś poknocić :)

      Usuń
    3. Tak, waga kaszy po skiełkowaniu.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks