3 maja 2013

Płaski chlebek bez mąki, z samych ziaren w 25 minut

Zmodyfikowałam przepis na chleb bez mąki, który ostatnio piekłam. Zmieniłam proporcje składników, formę pieczenia oraz skróciłam czas oczekiwania i pieczenia.  
Chleb jest tak samo smaczny, jak poprzedni. Zachęcam Was do wypróbowania :).

Przygotowanie: 10 minut, czas oczekiwania (ok. 1 godz.), pieczenia (25 min.) i stygnięcia (30 min.).
 
Składniki na dużą blaszkę:
  • 210 g płatków owsianych górskich
  • 100 g nasion słonecznika
  • 70 g nasion siemienia lnianego
  • 20 g migdałów 
  • 20 g sezamu
  • 35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)
  • 10 g otrąb (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
  • 1 łyżeczka stewii
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 500-550 ml wody
Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).  
Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i wnomiernie wygładzić masę łopatką (na grubość ok.1cm). Odstawić na ok. 30-50 minut.
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić  na środkowej półce piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia na ok. 30 minut i pokroić na kwadraty. Przechowywać przez 3 dni, można część zamrozić.


14 komentarzy:

  1. super przepis, nie wyobrazam sobie życia bez chlebka a ten jest idealny podczas diety:))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny chlebek! uwielbiam tego typu pieczywo, muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz, koniecznie daj znać czy smakował:)

      Usuń
  3. O mamo, i on się nie rozsypuje ani nie kruszy? Jestem wielką fanką chlebów ziarenkowych, ale jakoś boję się je piec...i gdzie można dostać mielone psyllium, ewentualnie czym można je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kruszy się :) Psyllium można kupić na Allegro ;) słyszałam też, że jest to składnik ColonC (do kupienia w aptece) ale nie znam dokładnego składu...

      Usuń
  4. Też chciałam pytać o psyllium. Co to właściwie jest?
    Chlebek nie jest suchy? Nadaje się do zrobienia kanapek np. na zajęcia?

    W ogóle to niesamowity blog. :) Ląduje w moich linkach. Muszę zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Psyllium, czyli błonnik pokarmowy (można kupić na allegro lub w sklepach ze zdrową żywnością) - pęcznieje pod wpływem dodatku wody, a tym samym wiąże wszystkie składniki chleba.
      Chleb nie jest za suchy, przypomina chleb razowy, jest nawet trochę wilgotny w środku. Oczywiście nadaje się do kanapek (mogą jedynie czasem jakieś ziarenka się odkruszyć ;) ).

      Amanda, bardzo dziękuję Ci za miłe słowa :-* i oczywiście zapraszam do odwiedzin i na stronę FB. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Właśnie upiekłam ten chlebek i jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje :)

      Usuń
  6. Jest coś czym można zastąpić też psyllium?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dodać zmielone siemię lniane.

      Usuń
  7. Jak go modyfikować dla bezglutenowców? Masz jakiś pomysł?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane zwykłe zamienić bezglutenowymi, pominąć otręby.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks