3 maja 2013

Krakersy zmieniające życie (płaskie chlebki bez mąki, z samych ziaren)

Zmodyfikowałam przepis na chleb zmieniający życie bez mąki, który ostatnio piekłam. Zmieniłam proporcje składników, formę pieczenia oraz skróciłam czas oczekiwania i pieczenia.  
Wychodzą bardzo smaczne, cienkie chlebki. A im cieniej je rozsmarujemy, tym bardziej będą chrupiące (jak krakersy)
Smakują ze wszystkim ;). Zachęcam Was do wypróbowania :).
Robiłam też podobne ze skiełkowanej kaszy gryczanej.

Przygotowanie: 10 minut, czas oczekiwania (ok. 1 godz.), pieczenia (25 min.) i stygnięcia (30 min.).
 
Składniki na dużą blaszkę:
  • 210 g płatków owsianych górskich
  • 100 g nasion słonecznika
  • 70 g nasion siemienia lnianego
  • 20 g migdałów 
  • 20 g sezamu
  • 35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)
  • 10 g otrąb (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
  • 1 łyżeczka stewii (syropu z agawy lub dowolnego słodzidła)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 500-550 ml wody
  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki
  2. Olej i wodę wlej do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszaj, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).   
  3. Odstaw na ok. 30-50 minut.
  4. Wyłóż masę na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i wnomiernie wygładź masę łopatką na grubość ok. 0,5 cm (u mnie ok. 1 cm i były trochę za grube).  
  5. Masę pokrój w kwadraty.
  6. Rozgrzej piekarnik do 175'C. Blaszkę umieść  na środkowej półce piekarnika i piecz przez 20 minut. 
  7. Przekręć na druga stronę i podpiecz jeszcze przez 5 minut.  
  8. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia na ok. 30 minut. Przechowuj przez 3-5 dni, część można zamrozić.


14 komentarzy:

  1. super przepis, nie wyobrazam sobie życia bez chlebka a ten jest idealny podczas diety:))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny chlebek! uwielbiam tego typu pieczywo, muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo, i on się nie rozsypuje ani nie kruszy? Jestem wielką fanką chlebów ziarenkowych, ale jakoś boję się je piec...i gdzie można dostać mielone psyllium, ewentualnie czym można je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kruszy się :) Psyllium można kupić na Allegro ;) słyszałam też, że jest to składnik ColonC (do kupienia w aptece) ale nie znam dokładnego składu...

      Usuń
  4. Też chciałam pytać o psyllium. Co to właściwie jest?
    Chlebek nie jest suchy? Nadaje się do zrobienia kanapek np. na zajęcia?

    W ogóle to niesamowity blog. :) Ląduje w moich linkach. Muszę zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Psyllium, czyli błonnik pokarmowy (można kupić na allegro lub w sklepach ze zdrową żywnością) - pęcznieje pod wpływem dodatku wody, a tym samym wiąże wszystkie składniki chleba.
      Chleb nie jest za suchy, przypomina chleb razowy, jest nawet trochę wilgotny w środku. Oczywiście nadaje się do kanapek (mogą jedynie czasem jakieś ziarenka się odkruszyć ;) ).

      Amanda, bardzo dziękuję Ci za miłe słowa :-* i oczywiście zapraszam do odwiedzin i na stronę FB. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Właśnie upiekłam ten chlebek i jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest coś czym można zastąpić też psyllium?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak go modyfikować dla bezglutenowców? Masz jakiś pomysł?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane zwykłe zamienić bezglutenowymi, pominąć otręby.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).