Zmodyfikowałam przepis na chleb zmieniający życie bez mąki, który ostatnio piekłam. Zmieniłam proporcje składników, formę pieczenia oraz skróciłam czas oczekiwania i pieczenia.
Wychodzą bardzo smaczne, cienkie chlebki. A im cieniej je rozsmarujemy, tym bardziej będą chrupiące (jak krakersy).
Smakują ze wszystkim ;). Zachęcam Was do wypróbowania :).
Robiłam też podobne ze skiełkowanej kaszy gryczanej.
Przygotowanie: 10 minut, czas oczekiwania (ok. 1 godz.), pieczenia (25 min.) i stygnięcia (30 min.).
Wychodzą bardzo smaczne, cienkie chlebki. A im cieniej je rozsmarujemy, tym bardziej będą chrupiące (jak krakersy).
Smakują ze wszystkim ;). Zachęcam Was do wypróbowania :).
Robiłam też podobne ze skiełkowanej kaszy gryczanej.
Przygotowanie: 10 minut, czas oczekiwania (ok. 1 godz.), pieczenia (25 min.) i stygnięcia (30 min.).
Składniki na dużą blaszkę:
- 210 g płatków owsianych górskich
- 100 g nasion słonecznika
- 70 g nasion siemienia lnianego
- 20 g migdałów
- 20 g sezamu
- 35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)
- 10 g otrąb (2 łyżki)
- 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
- 1 łyżeczka stewii (syropu z agawy lub dowolnego słodzidła)
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 500-550 ml wody
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
- Olej i wodę wlej do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszaj, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).
- Odstaw na ok. 30-50 minut.
- Wyłóż masę na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i równomiernie wygładź masę łopatką na grubość ok. 0,5 cm (u mnie ok. 1 cm i były trochę za grube).
- Masę pokrój w kwadraty.
- Rozgrzej piekarnik do 175'C. Blaszkę umieść na środkowej półce piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Przekręć na druga stronę i podpiecz jeszcze przez 5 minut.
- Wyjmij i odstaw do wystygnięcia na ok. 30 minut. Przechowuj przez 3-5 dni, część można zamrozić.
super przepis, nie wyobrazam sobie życia bez chlebka a ten jest idealny podczas diety:))
OdpowiedzUsuńDziękuję:). Zachęcam do zrobienia.
Usuńświetny chlebek! uwielbiam tego typu pieczywo, muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz, koniecznie daj znać czy smakował:)
UsuńO mamo, i on się nie rozsypuje ani nie kruszy? Jestem wielką fanką chlebów ziarenkowych, ale jakoś boję się je piec...i gdzie można dostać mielone psyllium, ewentualnie czym można je zastąpić?
OdpowiedzUsuńNie kruszy się :) Psyllium można kupić na Allegro ;) słyszałam też, że jest to składnik ColonC (do kupienia w aptece) ale nie znam dokładnego składu...
UsuńTeż chciałam pytać o psyllium. Co to właściwie jest?
OdpowiedzUsuńChlebek nie jest suchy? Nadaje się do zrobienia kanapek np. na zajęcia?
W ogóle to niesamowity blog. :) Ląduje w moich linkach. Muszę zaglądać częściej!
Psyllium, czyli błonnik pokarmowy (można kupić na allegro lub w sklepach ze zdrową żywnością) - pęcznieje pod wpływem dodatku wody, a tym samym wiąże wszystkie składniki chleba.
UsuńChleb nie jest za suchy, przypomina chleb razowy, jest nawet trochę wilgotny w środku. Oczywiście nadaje się do kanapek (mogą jedynie czasem jakieś ziarenka się odkruszyć ;) ).
Amanda, bardzo dziękuję Ci za miłe słowa :-* i oczywiście zapraszam do odwiedzin i na stronę FB. Pozdrawiam:)
Właśnie upiekłam ten chlebek i jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje :)
UsuńJest coś czym można zastąpić też psyllium?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować dodać zmielone siemię lniane.
UsuńJak go modyfikować dla bezglutenowców? Masz jakiś pomysł?:)
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane zwykłe zamienić bezglutenowymi, pominąć otręby.
Usuń