Proponuję pulpeciki pełne warzyw, z dodatkiem polędwiczek z kurczaka lub indyka, podane na pure z batatów oraz z surówką z surowego buraka i marchewki. Całe danie jest pełne witamin i żelaza.
Mąż, który nie lubi batatów i szpinaku, zjadł z apetytem i prosił o dokładkę ;).
Pulpety drobiowo-warzywne
- ok. 400-500 g polędwiczek z kurczaka lub indyka
- ok. 13 mrożonych brykietów szpinaku
- 1 jajko M
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- olej do smażenia
- Cebulę posiekaj na bardzo drobną kosteczkę i podsmaż.
- Na koniec dodaj szpinak i smaż do momentu rozmrożenia.
- Marchewkę zetrzyj malakserem lub tarką na drobnych oczkach.
- Mięso zmiel w maszynce do mięsa (lub użyj już zmielonego).
- Do mięsa dodaj warzywa, jajko i przyprawy. Wymieszaj.
- Z masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym oleju.
Puree z batatów
- 2 bataty
- sól
- papryka wędzona
- czosnek granulowany
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (lub masła) w temperaturze pokojowej
- Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na parze (lub w garnku) przez ok. 20 minut.
- Ugotowane bataty przełóż do malaksera, dodaj olej, sól i dużą szczyptę papryki wędzonej.
- Dokładnie zmiksuj.
Całe danie powstało przy pomocy robota Kenwood Chef XL. Maszynka do mięsa to super sprawa, można szybko zmielić dowolny rodzaj mięsa. Bataty i surówka również starte w malakserze.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Talerz jakby malarz podawał, śliczne ...
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło ;). Są bardzo smaczne, zachęcam do przygotowania.
Usuń