26 października miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, w ramach projektu Lokalny Design Wilda, zorganizowanych przez Fundację SPOT. w Poznaniu.
Warsztaty poprowadziły sympatyczne współwłaścicielki
autorskiej manufaktury Chocoffee
ze Świdnicy: Małgorzata Kania i Ewa
Dudajska.
Tradycje firmy sięgają roku 1927 roku. Luksusowe praliny są całkowicie ręcznie robione, bez żadnych konserwantów, a do
produkcji wykorzystywane są surowce najwyższej jakości.
Tematem głównym była czekolada i jej
zaskakujące połączenia (np. z serem feta, pieprzem, piwem, octem balsamicznym...).
Mogliśmy spróbować wiele ciekawych smaków. Każdy był unikalny, ale najbardziej zasmakowała mi wersja z maliną i chili oraz kawowa.
Następnie mieliśmy okazję pobawić się w cukierników, przygotować pralinki i czekoladki oraz udekorować je według uznania.
Było przepysznie i słodko, a zrobione przez nas pralinki zabraliśmy do domu.
Dziękuję Fundacji SPOT. za zaproszenie i możliwość miłego spędzenia czasu, a Paniom z Chocoffee za przekazane nam wskazówek dotyczących obróbki czekolady.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Rewelacja ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzyznam, ze zazdroszczę takich warsztatów :) Na takich nie tylko człowiek się czegoś innego nauczy ale i też poje słodkości hihi :D Uwielbiam pracę z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńRacja, na każdych takich warsztatach uczę się czegoś nowego. A na dodatek było bardzo słodko i smakowicie ;).
UsuńPiękne i smaczne ale chyba nie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuń