27 listopada 2017

Pasztet z miesa rosołowego, z wątróbką i pieczarkami (bez glutenu i jaj)

Pasztet mięsny bez jaj i glutenu
Pasztet "chodził za mną" już od dawna... 
Wszyscy wiemy, jaki jest skład pasztetu w sklepie, dlatego postanowiłam upiec go sama.
Nastawiłam rosół w wolnowarze na noc. Rano wyjęłam mięso oraz warzywa i upiekłam 3 pasztety (jeden zamroziłam).
Wersja bez glutenu i jajek. 
A po inne przepisy na pasztety (w tym wegańskie), zapraszam do etykiety "pasztet".


Składniki na ok. 3 małe keksówki (proporcje i ilość mięsa można zmieniać według upodobań)
na rosół:
  • 2 podudzia kurczaka
  • 1 udo indycze
  • 1 mały kawałek mięsa wołowego (np. szponder)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • przyprawy

dodatkowo:
  • ok. 250-300 g wątróbki indyczej
  • 4 duże cebule
  • 12-14 pieczarek
  • przyprawy (majeranek, sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek, gałka muszkatołowa)
  • natka pietruszki
  • olej kokosowy 



  1. Ugotuj rosół z podanych składników. 
  2. Mięso oraz warzywa wyjmij i wystudź. Mięso oczyść z kości.
  3. Na patelni usmaż cebulę oraz pieczarki (pokrojone w większe kawałki, na dużej ilości oleju).
  4. Następnie dodaj wątróbkę. Przypraw solą i pieprzem i smaż przez kilka minut. 
  5. Na koniec, wszystkie wystudzone składniki, zmiel maszynką do mięsa (u mnie raz, na grubych oczkach, ale można też zmielić po raz drugi - na mniejszych, wówczas pasztet będzie miał gładszą konsystencję).
  6. Dodaj pozostały olej z patelni (a najlepiej dodatkowo jeszcze rozpuść trochę, aby pasztet nie wyszedł za suchy).
  7. Dodaj siekaną natkę pietruszki oraz mocno przypraw (po upieczeniu smak pasztetu nieco złagodnieje).
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190'C przez 40 minut.
  9. Odstaw w foremce do wystygnięcia, a później przełóż do lodówki. Pasztet najlepiej kroić na drugi dzień. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem lub warzywami.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

6 komentarzy:

  1. A jak zachowuje się rozmrożony? Mogę upiec teraz, zamrozić i odmrozić na święta? Wydaje się pyszny i chciałabym coś zrobić wcześniej, by poźniej nie było natłoku wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, możesz spokojnie zamrozić. Ja kroję w plastry i później tylko odmrażam po kilka plastrów. Jeśli zamrozisz cały, dzień wcześniej przełóż do lodówki, do pojemnika wyłożonego ręcznikiem papierowym. Jeśli potrzebujesz szybszego rozmrażana, można w piekarniku na niskiej temperaturze lub ostatecznie w mikrofali.

      Usuń
  2. A ja akurat głodna...ech...zjadłabym :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyna, ja w sklepie zauważyłam pasztet i właśnie mnie naszło na pasztet, dlatego go upiekłam ;)

      Usuń
  3. Zabieram się do pieczenia ,narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zachęcam. Może prześlesz zdjęcie? ;)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB czy IG) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG.