Powoli kończy się sezon na śliwki, tym bardziej zachęcam do zrobienia smacznego ciasta z ich udziałem. Przepis z zeszytu mojej mamy, trochę kaloryczny, ale zapewniam -wart zrobienia :).
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
5 jajek
250 g masła
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
śliwki
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, do momentu, aż masa będzie gładka.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu sok z cytryny i skórkę.
Ciasto wlać do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć połówki śliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec 35-40 min.
Śliwki rozmroziłam w mikrofali na funkcji rozmrażania warzyw. Użyłam margaryny kasia. Ciasto w piekarniku. Proszę trzymać kciuki, bo jeszcze nigdy nie upiekłam babki i ciasta ucieranego bez zakalca.
Nie ma zakalca! Sukces. Upiekłam na blaszce 26x30 i jest wysoki na na 3-3,5 cm. Śliwki upadły na samo dno. Jest pyszny. Ma ładny marmurkowy wzór na sorupce po zapadniętych śliwkach. Zaraz się skończy bo jest pyszny. Ciekawe czy robiłaś z innymi owocami. Fajny przepis.
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).
Śliwki rozmroziłam w mikrofali na funkcji rozmrażania warzyw. Użyłam margaryny kasia. Ciasto w piekarniku. Proszę trzymać kciuki, bo jeszcze nigdy nie upiekłam babki i ciasta ucieranego bez zakalca.
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, mam nadzieję, że z rozmrożonymi śliwkami ciasto też się uda:)
UsuńNie ma zakalca! Sukces. Upiekłam na blaszce 26x30 i jest wysoki na na 3-3,5 cm. Śliwki upadły na samo dno. Jest pyszny. Ma ładny marmurkowy wzór na sorupce po zapadniętych śliwkach. Zaraz się skończy bo jest pyszny. Ciekawe czy robiłaś z innymi owocami. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że smakuje:) Nie robiłam z innymi owocami, ale wydaje mi się, że dobre byłoby też z kawałkami jabłek.
UsuńMniam, śliwki, czyli cudowny smak jesieni :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńOo tak trzeba wykorzystać ostatnie śliweczki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacho, moja mama robi bardzo często :)
OdpowiedzUsuń