▼
27 października 2013
"Ukryta prawda" T. Colin Campbell - recenzja książki
"Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu" T. Colina
Campbella to kolejna porcja informacji o tym, jak zawartość naszego talerza ma wpływ na nasze zdrowie.
» Dr T. Colin Campbell po sukcesie "Nowoczesnych zasad odżywiania", w swej kolejnej książce odpowiada na ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)?. Poprzednia książka pokazała co powinniśmy jeść, "Ukryta prawda" odpowiada na pytanie: dlaczego? «
» Dr T. Colin Campbell po sukcesie "Nowoczesnych zasad odżywiania", w swej kolejnej książce odpowiada na ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)?. Poprzednia książka pokazała co powinniśmy jeść, "Ukryta prawda" odpowiada na pytanie: dlaczego? «
25 października 2013
"28 dni do zdrowia" R. Esselstyn - recenzja książki
Masz za wysoki cholesterol, a dodatkowo chcesz schudnąć? Zapraszam do recenzji książki "28 dni do zdrowia. Jak obniżyć cholesterol i zgubić zbędne kilogramy", Ripa Esselstyna.
"Zaaprobowana przez lekarzy, prosta i efektywna dieta Strażaków z Teksasu jest odpowiednia dla wszystkich, którzy są gotowi na poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia - bez konieczności stosowania radykalnych środków. To wszystko osiągniesz zaledwie w 4 tygodnie."
"Zaaprobowana przez lekarzy, prosta i efektywna dieta Strażaków z Teksasu jest odpowiednia dla wszystkich, którzy są gotowi na poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia - bez konieczności stosowania radykalnych środków. To wszystko osiągniesz zaledwie w 4 tygodnie."
23 października 2013
Chleb żytni razowy - graham (mąka 1850)
Chleb z dodatkiem mąki graham oraz żytniej razowej. Wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca. Koniecznie do powtórzenia...:)
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.
21 października 2013
Akcja kulinarna "Domowe pieczywo drożdżowe"
W związku ze Światowym Dniem Chleba,
który obchodziliśmy 16.X, zachęcam do wzięcia udziału w akcji i podzielenie się swoimi
sprawdzonymi przepisami na domowe pieczywo drożdżowe (chleby, bułki, bagietki,...).
Ekspresowy chleb irlandzki na sodzie
Chciałam upiec chleb, ale akurat skończyły się drożdże, upiekłam więc chleb na sodzie.
Zamiast maślanki (nie miałam) dodałam wodę oraz dodatkowo otręby, nasiona i przyprawę.
Chleb, łącznie z przygotowaniem, jest gotowy w niecałą godzinę.
Jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią chleb, ale nie tolerują drożdży ze względów zdrowotnych.
Konsystencja chleba jest wilgotna, przypomina trochę muffiny, a skórka jest twarda i chrupiąca. Chleb jedzony bez dodatków w smaku jest przeciętny, ale w połączeniu z wędliną lub innymi, wyraźnymi dodatkami jest dobry.
Nie dodajemy do niego nasion słonecznika, ponieważ w kontakcie z sodą zabarwią się na zielono.
19 października 2013
Ucierane ciasto ze śliwkami
17 października 2013
"Odżywianie dla zdrowia" P. Pitchford - recenzja książki
"Książka Paula
Pitchford'a »Odżywianie dla zdrowia«, to prawdziwe kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu, łączące w sobie wschodnie tradycji leczniczych z podejściem współczesnej
zachodniej dietetyki."
15 października 2013
Chleb owsiano - pszenny z ziarnami
14 października 2013
Restauracja Madagaskar w Poznaniu - relacja
W ostatni weekend odwiedziłam Restaurację Madagaskar w Poznaniu, znajdującą się w pobliżu Starego Rynku. Restauracja powstała 4 lata temu, a jak się dowiedziałam, pomysł na restaurację serwującą malagaskie jedzenie powstał dzięki filmowi dla dzieci "Madagaskar".
Podsumowanie akcji kulinarnej "Na grzyby! II"
Akcja zakończona, czas na podsumowanie...
Dziękuję Wam za udział i zamieszczenie aż 177 smakowitych przepisów na potrawy z grzybami.
Lista wszystkich przepisów:
Dziękuję Wam za udział i zamieszczenie aż 177 smakowitych przepisów na potrawy z grzybami.
Lista wszystkich przepisów:
11 października 2013
Wegetariańskie kotlety z grzybów i kaszy jaglanej
Przepis z książki A. Czelej "Jesień w kuchni pięciu przemian", zmodyfikowany.
10 października 2013
"Jesień w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki
Po dwóch poprzednich częściach, zapraszam na recenzję kolejnej książki z cyklu, pt.: "Jesień w kuchni pięciu przemian", autorstwa Anny Czelej.
Piękna, jesienna okładka zachęca do zajrzenia do środka książki.
Piękna, jesienna okładka zachęca do zajrzenia do środka książki.
9 października 2013
Pyszny chleb graham z automatu lub piekarnika (odmierzany szklanką)
Smaczny chleb z dodatkiem mąki graham - jeden z moich ulubionych.
Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach.
Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na 8 cm). Można go też oczywiście upiec w piekarniku.
Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach.
Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na 8 cm). Można go też oczywiście upiec w piekarniku.
Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
7 października 2013
Gruszki zapiekane w koglu-moglu
Szybki przepis z wykorzystaniem gruszek. Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki. Deser jest smaczny i słodki, choć brakowało mi w nim czegoś kwaskowatego dla przełamania smaku.
Przepis z książki "Lato w kuchni pięciu przemian" z drobnymi modyfikacjami.
Przepis z książki "Lato w kuchni pięciu przemian" z drobnymi modyfikacjami.
Naczynie żaroodporne - test produktu
Brakowało mi niedużego naczynia do zapiekania dla 1-2 osób np. do frittaty, deseru czy zapiekanki.
Okrągłe naczynie żaroodporne o pojemności 2,4l. idealnie się do tego nadaje. A gdy chcemy upiec mięso w większej ilości, również nie będzie z tym problemu.
6 października 2013
Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach
Chleb piekłam w maszynie do chleba. Po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm, ale według mnie najlepiej piec go w wąskiej foremce w piekarniku.
4 października 2013
3 października 2013
Wałek silikonowy i mata silikonowa do pieczenia - test produktów
W ramach współpracy ze sklepem http://przyjemnegotowanie.pl/, otrzymałam do przetestowania kolejne akcesoria przydatne w kuchni: wałek silikonowy i matę silikonową do pieczenia.
Przy ich pomocy zrobiłam ostatnio ciasteczka.
Konkurs z Winiary oraz "Pomysł na…Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny"
Czasami zdarza mi się użyć gotowca w kuchni (czy to z braku czasu, czy z ciekawości, gdy coś nowego pojawia się w sklepie) - pod warunkiem, że produkt ma dobry skład (sprawdzam czy nie zawiera tłuszczów trans, barwników, konserwantów czy glutaminianu sodu).
Ostatnio spróbowałam nowości: "Pomysłu na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny" Winiary. Chciałabym podzielić się z Wami spostrzeżeniami na temat tego produktu, a przy okazji zaprosić do konkursu.
Ostatnio spróbowałam nowości: "Pomysłu na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny" Winiary. Chciałabym podzielić się z Wami spostrzeżeniami na temat tego produktu, a przy okazji zaprosić do konkursu.