Składniki na dużą blaszkę:
- 2 szklanki mąki graham (typ 1850)
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) lub owsianej/orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego (lepiej dać trochę więcej)
- 1 olejek waniliowy
- kwaśne owoce (np. porzeczki)
- Do jednej miski wsyp suche składniki i wymieszaj.
- W drugiej misce połącz: jaja, mleko, olej, olejek, a następnie masę wlej do suchych składników.
- Wymieszaj i przełóż do formy. Na wierzchu ułóż owoce.
- Piecz w 180'C przez ok. 35 minut.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :), będę zaglądać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) I jakie zdrowe! Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńZrobione pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję z komentarz i cieszę się, że smakowało :).
UsuńZachęcam do kolejnych eksperymentów z przepisami z bloga.
Czy z tej mąki jest smaczne ciasto.Czy różni się dużo smakiem od pszennej lub portowej.?
OdpowiedzUsuńKażde ciasto z mąki razowej, zamiast zwykłej pszennej będzie miało nieco inną teksturę oraz ogólnie inne wrażenie będzie podczas jedzenia. Ciasta razowe są również smaczne, a dla osób, które muszą jeść z niskim IG jest to świetne rozwiązanie.
Usuń